Flexibilizarea pietei muncii ar duce la crearea a 90.000 de locuri de munca

08-12-2010 00:00

somaj

Adoptarea unor reglementari mai flexibile pe piata muncii ar putea duce la crearea pe termen scurt a 90.000 de locuri de munca noi, considera reprezentantii CIS, care propun in acest sens, eliminarea contractului colectiv la nivel de ramura.

"Legislatia muncii nu se potriveste cu situatia economica a Romaniei si de aceea trebuie modificata. Aceste modificari trebuie sa vizeze trei aspecte, unul dintre acestea fiind flexibilitatea. Trebuie sa fie mai usor sa recrutezi si sa concediezi forta de munca. Sa lasam companiile sa aiba usurinta in angajare pentru a incuraja anagajarea de personal", a declarat, marti, intr-o conferinta de presa, Shachar Shaine, membru in consiliul de conducere al CIS.

O alta problema ridicata de reprezentantul CIS este cea legata de piata neagra a fortei de munca. "Romania are 4,2 milioane de angajati cu forme legale si, potrivit unor studii recente, 1,6 milioane de persoane care lucreaza fara contract. Rata angajatilor cu forme legale raportata la populatia activa, de peste 10 milioane de persoane, este prea mica. Spre exemplu, crearea a 10.000 de locuri de munca cu salariul mediu pe economie ar insemna ca bugetul de stat sa incaseze suplimentar 7 milioane de lei pe luna, adica 84 milioane de lei pe an prin taxele aferente. Pentru aceasta, legislatia muncii are nevoie de prevederi flexibile privind munca temporara si angajarile, in general", a spus Shaine.

Sursa: Pro TV


VIDEO PROTVPLUS.RO