Festivalul Brazilor de Crăciun aduce copiii la școală. Doar 6% dintre copiii vulnerabili au acces la educație

Festivalul Brazilor de Crăciun

România pierde pe drumul spre școală, în fiecare an, aproape 30.000 de copii înainte de a termina gimnaziul, copii care nu se mai regăsesc ulterior, decât în număr infim, în programe speciale de reincluziune educațională.

Astfel, copiii care provin din familii aflate în sărăcie relativă (sub 60% din mediana veniturilor) , odată ce abandonează școala, sunt abandonați de întreg sistemul social, pentru că reintegrarea lor presupune o rețea funcțională de servicii publice și programe focusate pe beneficiar, pe care România nu o are.

Copiii vulnerabili din orașele mari au cel mai redus acces la programe de sprijin

În ceea ce privește accesul copiilor din România, cu vârsta între 6 și 12 ani, la servicii de tip after-school, indiferent de mediul de proveniență al familiei sau de venituri, 84,1% dintre copii nu au acces, în condițiile în care media UE este de 65,9%.

Datele oficiale (EUROSTAT) arată că situația este cu atât mai dramatică, cu cât copilul face parte dintr-un mediu socio-economic vulnerabil din marile orașe: doar 6% dintre copiii care provin din familii vulnerabile din orașele mari au acces gratuit la servicii educaționale de suport, în vreme ce în urbanul mic procentul ajunge la 38,6%.

Citește și
festivalul brazilor de craciun
Festivalul Brazilor de Craciun, evenimentul caritababil unde s-au strans 520.000 de euro pentru copii. "E credinta"
VIDEO. Zelenski, reacție după discuția dintre Olaf Scholz și Vladimir Putin

În ceea ce privește situația copiilor din mediul rural, dintre cei care provin din familii afectate de sărăcie relativă, numai 8,9% beneficiază gratuit de programe de sprijin pentru educație.

De cealaltă parte a balanței, rata abandonului școlar rămâne constantă: în perioada 2010-2017, între 25.000 și 35.000 de copii au abandonat, anual, învățământul primar și gimnazial, conform statisticilor INS. Numai în anul școlar 2016-2017, 26.850 de copii au părăsit școala, înainte de încheierea ciclului gimnazial.

De ce?

Răspunsul este frust: pentru că, pe de o parte, sărăcia este un factor de discriminare educațională, care deschide un cerc vicios în care copilul rămâne prins, iar, pe de altă parte, politicile publice nu au ca prioritate școala.

România a alocat pentru educație unele dintre cele mai mici procente din PIB, în comparație cu statele membre UE. Deși Legea 1/2011 privind educația națională stabilește ca din bugetul de stat şi din bugetele autorităţilor publice locale să fie alocat minimum 6% din produsul intern brut al anului respectiv (art. 8), țara noastră a alocat în 2017 și 2018 sub 3% din PIB (2,86%, respectiv 2,98%).

”La fiecare rectificare bugetară aproape, constatăm că educația mai pierde niște bani. Asta, în condițiile în care finanțarea oricum e deficitară, iar modul de repartizare a banilor îl ocolește tocmai pe copilul aflat în situație de risc.

Situația copiilor vulnerabili este dramatică: avem în față imaginea brută a felului în care copilul este pierdut de sistem, pentru că numai 16% dintre cei care au nevoie primesc, în mod real, sprijin pentru a putea rămâne în școală.

Recuperarea acestor copii este o preocupare majoră pentru Salvați Copiii România”, a declarat Gabriela Alexandrescu, Președinte Executiv Salvați Copiii România.

Finanțarea deficitară a învățământului, multiplele reforme începute și abandonate pe traseu au făcut ca, în doar opt ani, costurile ascunse ale educației să se dubleze: în medie, de la 1.490 lei per copil la 3.093 lei, potrivit ultimei cercetări realizate de Salvați Copiii România. Decontul îl plătesc părinții, iar copiii ai căror părinți nu au resursele financiare necesare sunt vulnerabilizați și discriminați din start.

De 18 ani, Festivalul Brazilor de Crăciun aduce la școală copiii aflați în risc de abandon

Festivalul Brazilor de Crăciun este evenimentul de tradiție al Organizației Salvați Copiii. An de an, Festivalul și-a deschis porțile companiilor, personalităților publice, tuturor celor care au înțeles că investiția în garantarea dreptului la educație pentru toți copiii este un cec în alb pentru societate.

Într-o seară unică a anului, designeri implicați își pun creativitatea în joc și dau naștere unor adevărate povești de Crăciun, despre bucurie, căldură și cărți citite. Pentru că toți copiii ar trebui să aibă garantat dreptul de a citi, brazii sunt licitați, iar fondurile ajung direct la copiii care au nevoie de tot sprijinul nostru pentru a putea învăța în școală.

Iar rezultatele se văd

În cei 18 ani dedicați exclusiv cauzei copiilor pentru care educația rămâne un drept numai pe hârtie, Salvați Copiii România a readus în școală 34.485 de copii din 36 de județe, dintre care în programe de tip Grădiniță estivală - 7.556 de copii, în programe de tip Școală după Școală – 23.083 de copii, iar în programul A Doua Șansă – 3.846 de copii, reușind să strângă cu ajutorul companiilor suma de 4.547.800 de euro. Sunt copii recuperați și care, odată ce primesc sprijin, luptă cu adevărat pentru șansa lor, așa cum o arată și rezultatele.

Astfel:

• Dintre copiii care au beneficiat de serviciile sociale și educaționale ale grădinițelor estivale Salvați Copiii, aproape 93% sunt școlarizați, doar 2,39% dintre ei sunt în afara sistemului de învățământ de masă (școală/grădiniță), iar diferența, de 4,61%, se află în străinătate, în urma migrației economice a părinților;

• În programul Școală după Școală - 92% dintre copii au înregistrat progrese școlare față de situația anterioară participării la program, 45% dintre copiii beneficiari au înregistrat rezultate școlare bune și foarte bune, iar 20% dintre ei au obținut premii la concursurile școlare;

• În programul A Doua Șansă – în medie, 85% dintre copii au promovat cel puțin un modul la sesiunile de examinare organizate anual.

Articol recomandat de sport.ro
FOTO Reacția lui Jake Paul după ce a fost pălmuit de Mike Tyson la cântarul oficial + Ce a zis Iron Mike
FOTO Reacția lui Jake Paul după ce a fost pălmuit de Mike Tyson la cântarul oficial + Ce a zis Iron Mike
Citește și...
De 18 ani, Festivalul Brazilor de Crăciun sprijină reintegrarea școlară a copiilor pierduți de sistem
De 18 ani, Festivalul Brazilor de Crăciun sprijină reintegrarea școlară a copiilor pierduți de sistem

Deși în discursul politic, mai ales în anul Centenar, educația este anunțată ca prioritate națională, școala românească rămâne, de aproape trei decenii, unul dintre domeniile cel mai puțin asumate.

Festivalul Brazilor de Craciun, evenimentul caritababil unde s-au strans 520.000 de euro pentru copii.
Festivalul Brazilor de Craciun, evenimentul caritababil unde s-au strans 520.000 de euro pentru copii. "E credinta"

A fost seara originalitatii si a sufletelor mari in Capitala, la Festivalul Brazilor de Craciun.

Recomandări
Prețurile din România cresc mai repede decât în orice alt stat din UE. Scumpirile, cauzate de majorările de salarii și pensii
Prețurile din România cresc mai repede decât în orice alt stat din UE. Scumpirile, cauzate de majorările de salarii și pensii

În 2024, România rămâne campioana scumpirilor în Uniunea Europeană. Conform previziunilor Comisiei Europene, țara noastră va încheia anul cu cea mai mare rată a inflației, ceea ce înseamnă că la noi prețurile cresc mai repede decât în orice alt stat UE.

Document. Motivul pentru care George Simion a fost interzis în Ucraina. Guvernul României a publicat răspunsul Kievului
Document. Motivul pentru care George Simion a fost interzis în Ucraina. Guvernul României a publicat răspunsul Kievului

Premierul Marcel Ciolacu spune că a primit răspuns scris din Ucraina privind interdicţia lui George Simion în această ţară și a făcut public documentul primit de la Kiev.

Povestea unei școli din Buzău care a reușit să reducă abandonul școlar. Cum sunt motivați elevii și părinții lor
Povestea unei școli din Buzău care a reușit să reducă abandonul școlar. Cum sunt motivați elevii și părinții lor

Campania „Deșteaptă-te, România!" ajunge vineri seară la final. În aceste două săptămâni Știrile ProTV au prezentat modele educaționale din țară și din străinătate, promovate de dascăli care susțin excelența.