Fenomen periculos in scolile romanesti. Ce inseamna "bullying", comportamentul care poate duce chiar si la sinucideri
In scolile din Romania a luat nastere un fenomen ingrijorator care ii are in centru pe elevii batjocoriti de colegii lor.
Se numeste bullying si uneori are drept consecinta chiar sinuciderea victimei sau transformarea acesteia in infractor, avertizeaza autoritatile.
Sute de copii au avut curajul sa rupa tacerea si sa povesteasca despre sicanarile si hartuirea pe care o indura uneori zilnic la scoala, insa altii mii sau chiar mai multi, sufera fara sa scoata un cuvant. Este opinia specialistilor care incearca sa ia masuri: psihologii si politistii merg prin scoli si licee si vorbesc cu elevii despre aceasta problema.
Alegeri 2024
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
Intr-un filmulet facut public, copiii unei scoli din Canada au demonstrat ce inseamna bullying-ul si cat de daunator este pentru un elev. Dar au aratat si cum pot fi ajutati copiii: trebuie sa rupa tacerea si sa stea de vorba cu parintii si profesorii.
Cei care le spun cuvinte urate colegilor, ii imping, ori le arunca lucrurile pe jos pot fi acuzati de bullying.
Denisa: "M-am mutat de la o scoala slabuta la o scoala mult mai performanta si colegii radeau de mine ca nu intelegeam ce spune doamna. Ramanean in urma, eram trista, veneam acasa, plangeam, nu mai voiam sa fac temele ca spuneam ce rost are. Dar am vorbit cu parintii si m-am linistit."
Iulia: "In general colegii mei care nu erau atat de dragtuti si ziceau lucrurui urate despre cum arat sau de cat de inalta sunt. Nu a fost prea placut. La inceput m-am simtit destul de prost pentru chestia asta, dar apoi mi-am dat seama ca trebuie ignorata pentru ca nu au nici un drept sa faca treaba asta."
Astfel de situatii sunt tot mai dese si in scolile din Romania. In numai 2 luni, la telefonul Copilului au sunat 500 de copii.
Potrivit acestei insititutii, baietii preadolescenti au fost cel mai des sicanati, iar majoritatea fetelor care au trecut prin astfel de situatii au varste intre 6 si 9 ani.
Psiholog Ioana Sandru: "Victimele uneori ajung la sinucidere si de aceea campaniile antibullying sunt binevenite in scoala. Este un fenomen, de obicei victimele se inchid in sine, sufera in tacere, nu au curajul sa spuna la profesori, la diriginti, nu accepta consilierea psihologioca, refuza sa vina la scoala nu au un grup de prieteni, prefera sa se izoleze."
Politistii spun ca cei mai multi dintre copii actioneaza fara sa realizeze gravitatea faptelor.
Subcomisar Cenja Florenta, IGPR: "Daca aceste comportamente imbraca forme grave putem vorbi despre amenintare, hartuire, fapte care sunt prevazute in Codul Penal si au pedepse ca atare."
Politistii au demarat campanii antibullying la nivel national si impreuna cu profesorii si psihologii scolari si merg in scoli pentru a sta de vorba cu elevii.