Familia Regală va plăti o chirie lunară, la "preţul pieţei", pentru a rămâne în Palatul Elisabeta

Dată publicare: 02-02-2018 18:22
Dată actualizare: 28-11-2018 10:13


Declaraţia aparţine Regiei Protocolului de Stat care, într-un răspuns pentru Ştirile ProTV, anunţa că săptămâna viitoare va încheia evaluarea clădirii şi a terenului din inima Parcului Herăstrău.

Evaluatorii imobiliari independenţi susţin că preţul pieţei în zona este de 20 de euro pe metrul pătrat. Asta ar putea înseamnă peste 80.000 de euro pe lună pentru Palatul Elisabeta.

Reprezentanţii Casei Regale spun că acceptă chiria până când Parlamentul va aproba Statutul Casei Regale, lege aflată în dezbatere.

Luni, pe 5 februarie, ar fi trebuit, conform legii actuale, să vedem ceva ce nu a mai văzut Ronania din anii trişti ai începutului comunismului, şi anume cum familia regală îşi ia bunurile personale de aici din Palatul Elisabeta şi pleacă. Când colo vom vedea tot un fapt nemaivăzut: Familia Regală rămâne aici la palat, dar va plăti o chirie lunară pentru asta.

Într-un răspuns pentru ProTV, RAPPS susţine că a început deja evaluarea proprietăţii şi că săptămâna viitoare o va finaliza, iar suma lunară va fi stabilită în conformitate cu preţul de piaţă.

Nistor Bocăneala, broker imobiliar: "În zona asta, în condiţiile astea, preţul e de 20 de euro pe lună".

Dragoş Vilceanu, preşedintele Asociaţiei Brokerilor Imobiliari, evaluator: "Dacă luăm în calcul întreaga suprafaţă a proprietăţii, atunci lucrurile se schimba semnificativ şi ne ducem în 70-80 de mii de euro pe lună, preţ de piaţă. O chiria reală evaluată folosind nişte metode ştiinţifice de evaluare a chiriei".

Suprafaţa utilă a Palatului Elisabeta este de puţin peste 3000 de metri pătraţi, iar curtea şi terenul din jur au aproximativ 10 mii de metri pătraţi.

La preţul zonei, de 20 de euro pe metrul pătrat, chiria clădirii ar putea ajunge la 60 de mii de euro pe lună, potrivit specialiştilor.

Pentru un teren ca acesta, chiria din zonă ar fi de 20 de mii de euro. Rămâne de văzut dacă raportul statului va confirma sau va infirma aceste sume.

În prezent, Familia Regală primeşte circa 5 mii de euro pe lună de la stat chirie pentru domeniul Peleş, cu tot cu terenuri, anexe, Pelisor şi Castelul Peleş.

Palatul Elisabeta a fost construit din banii statului în vremea Regelui Carol al 2-lea pentru sora sa, Elisabeta, devenită Regina a Greciei.

A fost reşedinţă a Regelui Mihai în ultimii ani a domniei, aici semnând actul de abdicare din '47. A redevenit reşedinţa sa în 2001, pe durata vieţii, fiind proprietatea statului şi administrat de RAPPS.

Luna trecută, Guvernul Tudose a dat aviz negativ pentru iniţiativa legislativă a lui Liviu Dragnea şi Calin Popescu Tariceanu.

Aceasta ar da drept de folosinţă gratuită asupra Palatului timp de 49 de ani familiei regale, chiar şi după moartea Regelui, plus bani pentru administrarea Casei Regale.


VIDEO PROTVPLUS.RO