Familia din Cluj care de 3 ani traieste BIO si imparte casa cu voluntari straini. "Noi mancam sezonier"
Continuam cu prezentarea unui stil de viata sanatos, promovat de cei care prefera alimentele BIO si se gandesc mai mult la protejarea mediului decat la propriul confort.
De 3 ani o familie din Cluj a decis sa renunte sa mai cumpere legume, carne sau produse cosmetice din supermarketuri, si se bazeaza doar pe ce pot cumpara din gradinile oamenilor si pe ce pot produce singuri in casa.
Mai mult, si-au pus casa la dispozitia voluntarilor din strainatate, pe care ii cazeaza gratis ca sa ii invete sa dezvolte proiecte comunitare.
Alegeri 2024
21:55
Alegeri prezidențiale. Primarul Dominic Fritz: ”Un cetățean a fost amendat pentru o postare despre Elena Lasconi pe Facebook”
20:15
AUR depune plângere penală împotriva ministrului de Externe: ”Fraudare masivă a alegerilor prezidenţiale” din diaspora
19:14
Alegeri prezidențiale 2024. Secțiile de vot din toată țara sunt pregătite. Pedepse aspre pentru cei care încalcă legea
19:07
Alegeri prezidențiale 2024. Ce spun românii care votează din străinătate: ”Doamne ajută!”. ”De noi depinde soarta țării”
Dan este economist, iar Adela e sociolog. Acum 8 ani au luat decizia sa nu mai consume hrana procesata sau legume produse in mod industrial. Asa ca s-au asociat cu inca 10 familii care le impartasesc stilul de viata, au facut contract cu un fermier si pentru 100 de lei pe sezon primesc fiecare saptamanal cate un cos plin cu legume cultivate in gradini.
Dan Fofiu-Sampetreanu: "Noi mancam sezonier si mancam ce se gaseste local, spanac, fasole, mazare, ceapa trebuie pastrate pentru ca altfel in perioada aceasta a anului cand nu creste nimic vom manca nimic."
De 3 ani de zile au renuntat de tot la produsele cumparate din supermarket. Iar acum, pe timp de iarna, camara lor este plina cu bunatati preparate de ei in casa.
Pornind de la principiul asa-zisei economii circulare, in care nimic nu se pierde, cei doi soti ies vara si culeg mere, prune, macese, menta sau salcam din care fac gemuri si ceaiuri. Cosmeticele si le fac tot in casa, dupa retete italiene.
Casa in care locuiesc acum cei doi soti a fost candva o pensiune. Timp de 3 ani peste 1000 de oameni de pe toate continentele au trecut pragul acestei case. Unii dintre ei au stat cateva zile, altii chiar si jumatate de an. Musafirii nu platesc niciun leu pe cazare insa sunt invitati sa impartaseasca din experientele lor si sa se implice in activitatile de voluntariat pentru dezvoltarea comunitatii din Cluj.
Adela Fofiu Sampetreanu, proprietar casa: "Am deschis usa mai tarziu la ceea ce am aflat mai tarziu de la oameni care ne-au trecut pragul ca se numeste economia darului. Din 2013 incoace traim o viata extrem de bogata spiritual, emotional si material."
Ana e din Polonia si a aflat de familia de la Cluj de pe o retea globala a voluntarilor.
Anna Ksiazek, voluntar: "Asta a fost cel mai interesant si chiar am tinut pumnii stransi sperand ca ne vor accepta ca voluntari si prima impresie e exact la ce ma asteptam si am fost foartte bine primiti aici."
Printre proiectele comunitare dezvoltate de cei doi soti se numara Repair café, un loc in care oamenii pot sa repare obiecte care li s-au stricat si pot invata sa reduca risipa alimentara.