Facultatile de medicina din Romania, luate cu asalt de studentii straini. Afla ce ii atrage
Medicina se intoarce in forta, in fruntea celor mai cautate facultati din Romania. Numai la Iasi, anul acesta s-au scos la bataie de doua ori mai multe locuri ca in 2010, dar tot n-au fost de-ajuns.
Strainii sunt atrasi de admiterea mai usoara, sistemul de restantee lejer si viata mai ieftina ca in Occident.
Daca pana acum cativa ani majoritatea medicinistilor din Iasi erau din fostele colonii franceze, astazi proportia s-a schimbat: 60% sunt chiar din Franta.
Alegeri 2024
07:17
Ghidul alegătorilor români din diaspora. 950 de secţii organizate în străinătate sau prin corespondenţă
07:13
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A început votul în diaspora: Cum poți vedea cea mai apropiată secție de votare
06:56
Alegeri prezidențiale 2024. A început votul în diaspora. Țara în care a fost deschisă prima secție
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
Mona Lisa, Jihen, Antoine sau Charaf au parasit Parisul, Bordeaux-ul ori Nisa si au venit la Iasi, cu speranta ca peste cativa ani se vor intoarce medici la ei acasa.
"Diploma romaneasca este recunoscuta in toata Uniunea Europeana si am posibilitatea sa-mi fac specializare in oricare dintre aceste tari", spune Charaf.
In Occident sistemul e dur: multi chemati, putini alesi. Si nu doar admiterea e dificila, ci fiecare sesiune!
"Am facut primul an la Bordeaux, in Franta. Acolo este un concurs, selectia e dura, promoveaza 10 la suta din studenti si Romania are reputatia ca e specialista in anatomie", explica Mona Lisa.
La facultati de prestigiu din vest, cine a pierdut un examen, chiar si in anul trei, de exemplu, poate parasi definitiv viata de student. In Romania, strainii pun in balantza taxele cu viata mai ieftina de la noi si tot ies in avantaj.
"Taxa e consistenta aici, 5 mii de euro pe an, mai scump fata de Franta unde e de 400 de euro, dar in acelasi timp viata nu e foarte scumpa aici si se amortizeaza de la o luna la alta", precizeaza Antoine.
Ca sa-si acopere taxele, Antoine lucreaza toata vara acasa. Dar nu regreta. La Iasi isi permite sa stea in centru cu bani care la Paris i-ar ajunge doar pentru cartierele modeste, de la periferie. Departe de casa, si el si colegii lui si-au construit propria lor lume.
Si ar mai fi un inconvenient: drumurile acasa. Nu exista zboruri fara escale. Dar poate ca tot raul e spre bine: studentii pot citi cursuri intregi in aeroport.
Alte mii de straini, arabi, moldoveni, bulgari sau indieni se impart intre centrele universitare mari de la noi, Bucuresti, Cluj si Timisoara. Doar la Cluj sunt 2.000.