Facebook implementează în România un sistem de alertă pentru a ajuta poliția să găsească copiii dispăruți

×
Codul embed a fost copiat

Începând de miercuri, Facebook sprijină Poliția Română cu mediatizarea cazurilor, în cadrul Mecanismului „Alertă Răpire Copil”.

Acesta este un mecanism național de alertă publică, care se declanșează în situații de răpire a unui copil ori când este vorba despre un copil dispărut și a cărui viață poate fi în pericol.

Astfel, după declanşarea alertei, oricine are vreo informaţie despre copilul răpit este rugat să anunţe imediat poliţia.
Prin parteneriatul încheiat cu Facebook se oferă posibilitatea diseminării, către utilizatorii rețelei, a alertelor generate în cazul declanșării mecanismului.

Sistemul de alertă "Răpire Copil" a fost inaugurat în România în urmă cu 10 ani și a costat 300.000 de euro, finanțat în mare parte de Comisia Europeană. Alerta se declanșează în anumite condiții: răpirea trebuie să fie surprinsă de martori și doar un procuror decide dacă este spre binele minorului să facă publică dispariția. Apoi informațiile sunt distribuite către populație.

Viralizarea sau distribuirea în masă a unui mesaj este vitală când vine vorba de un caz de răpire, pentru că primele 24 de ore pot face diferența între o misiune încheiată cu succes și una eșuată. Cu un singur click o alertă cu un minor răpit ar putea să ajungă în câteva minute la mii de oameni aflați în locul unde s-a petrecut răpirea și totodată la milioane de utilizatori prin distribuirea între prieteni.

Citește și
Trucul prin care s-a câștigat marele premiu de peste 9 milioane de euro la 6 din 49. Biletul a costat 4.413 lei

Oricine are un cont de Facebook va primi automat un mesaj cu detalii despre copilul răpit. Postarea conține un link către pagina Poliției Române în caz că utilizatorul vrea informații despre caz. Procedura este deja implementată cu succes în 23 de țări din lume.

România, prin Poliția Română, este cea de-a 24-a țară din lume care colaborează cu Facebook pentru găsirea copiilor răpiți.
Mediatizarea alertelor prin intermediul Facebook necesită transmiterea acestora într-un format specific către platforma social-media.

“Totodată, pe lângă informațiile specifice transmise către Facebook, mesajul de activare va fi însoțit de un link URL către comunicatul de presă al Poliției Române, despre cazul care a dus la declanșarea mecanismului, comunicat publicat pe pagina www.politiaromana.ro sau pe pagina oficială de Facebook a instituției.

Astfel, utilizatorii Facebook pot accesa, prin intermediul link-ului, mai multe informații legate de cazul mediatizat”, se arată într-un comunicat.

Emily Vacher, director al Facebook: ”Atunci când un copil este dat dispărut, orice minut contează. Acest sistem nou de alertare va oferi informațiile corecte persoanelor potrivite, la momentul potrivit. Sperăm ca acest parteneriat să reunească mai repede copiii răpiți cu familiile lor."

De la operaționalizarea acestui mecanism în România, în anul 2011, au fost declanșate 8 alerte și toate au fost clarificate rapid, în urma investigațiilor făcute de polițiști și a informațiilor obținute de la cetățeni, fiecare caz având caracteristici și rezolvări specifice.

Emil Gănțoi, ofițer al Serviciului Urmăriri din cadrul Direcției de Investigații Criminale: ”Cu ajutorul platformei Facebook, informațiile despre caz pot fi diseminate mai ușor către utilizatori, aceștia venind cu informații utile pentru polițiștii care se ocupă de investgarea cazului."

Mecanismului „Alertă Răpire Copil” este similar sistemului „Amber Alert” din Statele Unite ale Americii.

Mecanismul “Alertă Răpire Copil” are ca scop difuzarea semnalului de alertă a răpirii unui copil într-un timp cât mai scurt prin cât mai multe medii disponibile, astfel încât să ajungă la cât mai multe persoane.

De asemenea, prin acest mecanism se dorește colectarea rapidă a informațiilor primite de la oamenii care ar putea să ofere informații, conform site-ului oficial Alertă Răpire Copil.

Câți copii au dispărut în România într-un an

 

În luna mai 2021, Organizația Salvați Copiii a transmis că, în ultimul an, s-au înregistrat aproape 6.000 de sesizări privind dispariția unor copii.

Astfel, organizația anunța, citând date ale Direcției de Investigaţii Criminale din cadrul Inspectoratului General de Poliţie că, în perioada 30 aprilie 2020 - 20 aprilie 2021 au fost înregistrate 5.924 de sesizări privind minori care au dispărut de acasă. Dintre aceștia, 206 aveau vârste până în 10 ani, 1.453 cu vârsta cuprinsă între 10-14 ani şi 4.263 mai mari de 14 ani.
În aceeași perioadă, au fost găsiți 5.821 de copii dispăruți.

Mecanismul de alertare folosit până acum a fost criticat de președintele Iohannis în iulie 2019, în cazul Caracal.

Klaus Iohannis, președintele României: "Datele prezentate în rapoarte reflectă o serie de deficiențe grave.”
 

Articol recomandat de sport.ro
FOTO Fostul jucător de la Real Madrid și-a tatuat numele copilului, apoi a aflat că nu el este tatăl
FOTO Fostul jucător de la Real Madrid și-a tatuat numele copilului, apoi a aflat că nu el este tatăl
Citește și...
Un băiat de 13 ani din Brăila a anunțat la 112 că a răpit un copil și a cerut recompensă pentru eliberarea acestuia
Un băiat de 13 ani din Brăila a anunțat la 112 că a răpit un copil și a cerut recompensă pentru eliberarea acestuia

Un băiat de 13 ani din Brăila a sunat de mai multe ori la 112 pentru a anunța că a răpit un alt minor, în vârstă de 14 ani, cerând o recompensă de 12.000 lei pentru eliberarea acestuia.

Recomandări
Alţi doi cetăţeni români au fost identificaţi ca fiind decedaţi din cauza inundaţiilor din Spania. Bilanţul: 9 români morți
Alţi doi cetăţeni români au fost identificaţi ca fiind decedaţi din cauza inundaţiilor din Spania. Bilanţul: 9 români morți

Alţi doi români dați dispăruţi după inundaţiile din Valencia au fost identificaţi si declarati morți, a anunțat joi seară ministerul nostru de Externe.

Donald Trump promite o ”armată puternică” a SUA şi sfârşitul războaielor din Orientul Mijlociu şi Ucraina
Donald Trump promite o ”armată puternică” a SUA şi sfârşitul războaielor din Orientul Mijlociu şi Ucraina

Preşedintele ales al SUA, Donald Trump, a promis joi o "armată puternică" şi sfârşitul războaielor din Orientul Mijlociu şi Ucraina.

Războiul din Ucraina îi aduce lui Putin noi probleme. ISW: Rusia se va confrunta cu provocări semnificative în 2025
Războiul din Ucraina îi aduce lui Putin noi probleme. ISW: Rusia se va confrunta cu provocări semnificative în 2025

Analiștii Institutului pentru Studiul Războiului (ISW) au indicat că economia Rusiei urmează să se confrunte, cel mai probabil, cu provocări semnificative din cauza războiului din Ucraina și a sancțiunilor occidentale.