Experiment StirileProTV: Cat de usor se transmite virusul hepatitic B sau C la salonul de cosmetica

×
Codul embed a fost copiat

Romania ramane fruntasa intr-un top negru, cel al numarului de infectari cu hepatita de tip B sau C. Cumplit este ca in spatele fiecarui caz depistat sunt alte 3 de care nu stie nimeni.

Iar una din caile de transmitere raman, din pacate, tocmai saloanele de infrumusetare. In astfel de locuri foarte rar instrumentarul este sterilizat, astfel incat sa dispara toti microbii. In aceste conditii, daca esti bolnav, ori esti refuzat ori esti invitat sa ascunzi secretul rusinos.

Poti sa-ti faci o manichiura profesionala chiar si in conditiile in care le recunosti angajatilor ca esti infectat cu virusul hepatitic B? Greu de crezut. In cadrul unui experiment al Stirilor ProTV, 7 din 10 saloane au refuzat din start.

Din acest motiv, majoritatea femeilor infectate nu spun adevarul, iar boala se raspandeste. Iata cum pun problema cei de la saloanele de infrumusetare. "Doar daca va aduceti trusa dumneavoastra", spun reprezentantii acestora.

Citește și
fructe de padure
In fructele de padure importate din Romania, italienii sustin ca au descoperit virusul hepatitei A
Trucul prin care s-a câștigat marele premiu de peste 9 milioane de euro la 6 din 49. Biletul a costat 4.413 lei

"O clienta a avut, nu a spus, iar virusul de pe truse nu se sterilizeaza, chiar daca ei spun ca se sterilizeaza. Chiar daca noi le fierbem si altele, virusul hepatic tot ramane. Trebuie niste solutii speciale unde se baga camere speciale. Noi nu avem voie sa lucram cu trusele noastre, mai ales ca suntem anuntati. Puteati sa nu spuneti", a spus angajata unui salon de infrumusetare, filmata cu camera ascunsa.

Asadar, clientii care spun adevarul nu sunt primiti, ba, mai mult, sunt incurajati sa ascunda afectiunea. Care rau este mai mare in acest caz? Corect ar fi ca cei de la salon sa isi sterilizeze ustensilele.

"Tocmai ca sa nu primeasca acest refuz, ca nu pot fi primiti, refuza sa mai spuna ca au hepatita. Nu este treaba noastra sa asiguram sterilitatea instrumentarului lor, e treaba lor", a spus Marilena Debu, presedintele Asociatiei Pacientilor cu Afectiuni Hepatice.

Sterilizarea instrumentelor este reglementata prin legi care nu se respecta. Forfecuta de pilda ar trebui dezinfectata, conform unui ordin al Ministerului Sanatatii din 2007, cu produse biocide. Adica acele preparate care distrug orice organism daunator prin mijloace chimice sau biologice.

"Virusurile hepatitice pot fi transmise din aceste saloane daca ustensilele nu sunt corect sterilizate, iar noi nu avem studii care arata cat de corect sunt dezinfectat", a spus medicul Liana Gheorghe.

Desi nu exista date concrete, serviciile cosmetice ar fi a treia sursa de transmitere a virusului B sau C.

Solutiile de dezinfectare de pilda costa 200 de lei pentru 3 luni, in timp ce un aparat bun costa pana-n 1000 de euro. O investitie pe care multi nu o fac si pentru ca, spun ei, sutele de grade le distrug pur si simplu ustensilele.

In acest moment, aproape 2.000.000 de romani sunt diagnosticati cu hepatita B sau C. Nu ii mai punem insa la socoteala si pe cei nedepistati, care pot fi de 3 ori mai multi.

Defavorizati din pantec. Copiii nascuti de mame cu hepatita B, taiati de pe lista de preventie

Suntem tara europeana cu cei mai multi bolnavi de hepatita, dar i-am taiat de pe lista de preventie tocmai pe bebelusii nascuti din mame purtatoare ale virusului hepatitei B.

20.000 de romance care pot transmite boala si care aduc pe lume un prunc nu mai primesc de la stat gratuit tratamentul care le-ar salva copiii. In farmacii, serul costa minimum 850 de lei. Cine nu are banii, risca sa-si vada in cativa ani fetita sau baiatul cu ciroza sau cancer.

Sarcina Madalinei a fost una cu risc, asa ca sta de 7 luni in spital. Pentru ca e purtatoare de virus B, baietelul are nevoie, in primele 8 ore de viata, pe langa vaccin, de o injectie cu imunoglobuline. O fiola costa intre 850 de lei si 1.200 de lei.

Madalina Miron: "Doar sa ma imprumut, nu am posibilitatea. E ingrozitor, orice mama si-ar dori sa fie copilul ei sanatos".

Singurul ajutor pentru aceasta femeie, care si-a pierdut primul prunc din cauza unei erori medicale, sta in fundatiile care ii sprijina pe pacienti.

Intr-un flacon de 2 mililitri stau sansele la sanatate perfecta pentru peste 19.000 de bebelusi care se nasc in fiecare an in Romania. Au mame purtatoare de virus hepatic B, neajuns care in zilele noastre poate fi inlaturat prin administrarea acestui medicament. Ii scapa de pericolul infectiei intrauterine si le acorda sansa imunizarii naturale, prin alaptare.

In lipsa acestei injectii, alaptarea e interzisa. Mamele care nu pot cumpara nici macar lapte praf nu il asculta pe medic.

Dr. Ioana Angelescu, neonatolog: "Poate sa dea hepatita cronica in 90% din cazuri. Pe langa ca este o boala pe care o sa o poarte toata viata, poate sa faca insuficienta hepatica, sa faca si cancer hepatic".

Permanent, in maternitatile mari, e cel putin un copil ai carui parinti nu l-au putut proteja. La Maternitatea Filantropia, de exemplu, s-a nascut un baietel de aproape 5 kilograme care ar fi avut nevoie de cel putin o fiola de imunoglobuline.

Ministerul Sanatatii a anulat aceasta gratuitate acum mai bine de un an, motivand ca nu are bani.

Romania se afla pe primul loc in Uniunea Europena la imbolnavirile de tuberculoza

De fapt, in regiunea Europa a Organizatiei Mondiale a Sanatatii, doar Republica Moldova si cateva tari foste sovietice au mai multe cazuri de TBC ca noi. Vestea buna este ca 2011 a fost, totusi al 9-lea an consecutiv, in care a scazut numarul de pacienti.

Boala este adesea legata de saracie, dar oricine se poate imbolnavi de TBC. O persoana care nu se trateaza poate infecta 10 -15 oameni pe an, doar tusind in spatii inchise.

Simptome: tuse persistenta, febra, transpiratii nocturne, pierderea in greutate, tuse cu sange. Tratamentul in cazul tuberculozei simple dureaza 6 luni. Persoana infectata nu mai este contagioasa dupa 2-3 saptamani de tratament urmat cu strictete.

Daca bolnavul nu isi ia corect pastilele, bacilii devin rezistenti la medicamente si lucrurile se complica: apare tuberculoza multidrog rezistenta.

Pe langa efectele adverse ale medicamentelor si toata suferinta, pacientii trebuie sa faca fata si unei societati care nu stie multe despre aceasta maladie si ii izoleaza. Din toata Uniunea Europeana, Romania are cel mai mare numar de bolnavi de TBC.

In 2011, in Romania, s-au inregistrat peste 14.000 de cazuri noi de tuberculoza, cele mai multe in mediul rural. Judetele Dolj, Mehedinti si Olt conduc in acest clasament ingrijorator, iar Harghita, Covasna si Sibiu ocupa ultimele locuri.

Articol recomandat de sport.ro
FOTO Fostul jucător de la Real Madrid și-a tatuat numele copilului, apoi a aflat că nu el este tatăl
FOTO Fostul jucător de la Real Madrid și-a tatuat numele copilului, apoi a aflat că nu el este tatăl
Citește și...
Opt copii din Arad aflati in “grija” statului au ajuns la spital cu hepatita A
Opt copii din Arad aflati in “grija” statului au ajuns la spital cu hepatita A

 Autoritatile sanitare din Arad au constatat probleme de igiena intr-un centru de primire a minorilor, dupa ce opt copii au ajuns la spital cu hepatita de tip A.

In fructele de padure importate din Romania, italienii sustin ca au descoperit virusul hepatitei A
In fructele de padure importate din Romania, italienii sustin ca au descoperit virusul hepatitei A

Italienii sustin ca au gasit virusul hepatitei A la fructele de padure importate din Romania.

Avertismentul dat de medici. Ce nu stiu cei care in copilarie au avut rubeola, hepatita sau varicela
Avertismentul dat de medici. Ce nu stiu cei care in copilarie au avut rubeola, hepatita sau varicela

Vaccinurile din copilarie sau faptul ca in trecut ai avut rubeola, hepatita sau varicela nu inseamna imunitate pe viata.

Recomandări
CE aprobă ajutorul de stat de 790 mil. € acordat de România pentru sprijinirea închiderii minelor de cărbune din Valea Jiului
CE aprobă ajutorul de stat de 790 mil. € acordat de România pentru sprijinirea închiderii minelor de cărbune din Valea Jiului

Comisia Europeană a aprobat o măsură a statului român în valoare de 790 de milioane de euro pentru acoperirea costurilor excepţionale generate de închiderea a patru mine de cărbune necompetitive din Valea Jiului.

Donald Trump promite o ”armată puternică” a SUA şi sfârşitul războaielor din Orientul Mijlociu şi Ucraina
Donald Trump promite o ”armată puternică” a SUA şi sfârşitul războaielor din Orientul Mijlociu şi Ucraina

Preşedintele ales al SUA, Donald Trump, a promis joi o "armată puternică" şi sfârşitul războaielor din Orientul Mijlociu şi Ucraina.

Cu câți bani va rămâne câștigătorul premiului de peste 9,58 milioane de euro de la 6/49 după ce va plăti impozitele
Cu câți bani va rămâne câștigătorul premiului de peste 9,58 milioane de euro de la 6/49 după ce va plăti impozitele

A dat norocul peste un român care a câștigat, joi seara, premiul cel mare de la Loto 6 din 49.