Opt copii din Arad aflati in “grija” statului au ajuns la spital cu hepatita A

Ultima actualizare: 20-09-2013 06:52
carantina hepatita

 Autoritatile sanitare din Arad au constatat probleme de igiena intr-un centru de primire a minorilor, dupa ce opt copii au ajuns la spital cu hepatita de tip A.

 Este vorba de centrul de pe strada Udrea, in care ajung copiii neglijati de parinti, abuzati sau chiar maltratati. Aici sunt in “grija” statului 14 copii, iar mai mult de jumatate s-au imbolnavit, cel mai mic avand doar doi ani.

Toti au fost internati la Spitalul Clinic Judetean de Urgenta Arad, iar medicii au constatat ca doi copii au forme medii ale bolii, iar restul au forme usoare.

Reprezentantii Directiei de Sanatate Publica Arad fac cercetari privind cauzele izbucnirii focarului de hepatita A, insa afirma ca dupa prima inspectie facuta in centru au constatat deficiente igienico-sanitare, dar si personal insuficient.

Laura Nicolescu, director DSP Arad: „Conditiile constatate pot fi o cauza de infectie, motiv pentru care am cerut rezolvarea problemelor, in caz contrar urmand sa dispunem inchiderea centrului”.

Cea mai mare problema descoperita de autoritatile sanitare a fost ca angajatii centrului care ocupa de copii sunt responsabili si de curatenie dar si de bucatarie. Cu alte cuvinte, aceiasi oameni fac curatenie si manipuleaza hrana copiilor.

Totodata, chiuvetele si WC-urile centrului sunt inalte pentru copii, iar acestea nu ar fi fost curatate suficient, in timp ce unele produse de igiena, precum prosoapele, lipseau la controlul DSP.

Referitor la aceste constatari, conducerea institutiei in subordinea careia se afla centrul - Directia Generala de Asistenta Sociala si Protectia Copilului - nu are sa-si reproseze prea multe.

Edita Iuhasz, director DGASPC: “Inspectorii DSP au evidentiat probleme legate de chiuvete, care ar fi prea inalte pentru copii si acestia nu ar ajunge sa se spele pe maini, dar si legate de presiunea apei, care nu este responsabilitatea noastra. Personal exista suficient, atat cat permite legea, un singur post fiind vacant de la 1 iulie”.

Centrul va fi inspectat din nou saptamana viitoare. Pana atunci, s-a dispus ca timp de 45 de zile sa nu mai fie primiti alti copii, decat daca sunt vaccinati impotriva hepatitei.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO
MASKED SINGER ROMANIA
Monstrulica și-a dezvăluit identitatea la Masked Singer România. Oana Zavoranu era sub mască

07:20
Alt Text!
Exclusiv PRO TV Plus
Primul român care a învins în UFC vrea următoarea victorie. Nicolae Negumereanu vrea să scrie istorie la Las Vegas

09:15
Alt Text!
Doctor de bine
Stresul sau o alimentaţie dezechilibrată pot cauza dezechilibrul microbiotei intestinale şi pot afecta sistemul imunitar

05:45
Alt Text!
Întrebarea mesei rotunde
Întrebarea Mesei Rotude cu Andrei Aradits: "M-aș căsători cu Adi Nartea"

39:07
Alt Text!
Promo
PROMO Femeia Alege - Venirea concurentului MAX i-a dat Romaniței planurile peste cap

00:30
Alt Text!
Promo
PROMO SuperStar E timpul să fie legendari. E timpul pentru următoarea etapă. Recall SuperStar România

00:30
Alt Text!
Stirile PRO TV
Stirile PRO TV # 19.00 – 25 Octombrie 2021

45:39
Alt Text!
UFC
Nicolae Negumereanu vs. Ike Villanueva

10:19
Alt Text!
Interviurile lui Vitalie
Radu Mihaiu, primarul sectorului 2, recunoaște că are centrală de apartament. De ce nu ajunge agentul termic în sector?

30:29
Alt Text!
Visuri la cheie
Cinci motive pentru care ai nevoie de o asigurare pentru locuință

01:16
Alt Text!