Experiment StirileProTV. Cum se vad reabilitarile de mantuiala printr-o camera cu termoviziune
Cei care stau in blocuri renovate s-au convins de calitatea lucrarilor de reabilitare. Unele au fost executate corect, cu materiale de calitate. Dar sunt si cladiri care nu au trecut testul si se incing aproape la fel ca cele vechi, neizolate termic.
La doi pasi de intersectia Iancului, pe soseaua Mihai Bravu, vedem un exemplu clar de lucrare de mantuiala. Acest bloc, izolat termic recent, a fost distrus de vijelie de acum 3 saptamani.
"Aici se vede o diferenta de temperatura de aproape 10 grade intre restul blocului si partea ramasa neizolata"
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Practic blocul se comporta ca unul nereabilitat.
Din pacate insa si lucrarile unde NU a cazut polistirenul sunt la fel de proaste. Cel putin asa sustin producatorii de polistiren din Romania care pretind ca doar 10 la suta din materialele folosite la reabilitari corespund diferentelor climatice, fapt confirmat si de camera de termoviziune.
"In Romania este o mare diferenta intre temperaturile de iarna si de vara. La aceasta diferenta de 70 de grade trebuie pusa o termoizolatie pe masura: de minim 15 centimetri. Iar cea mai buna termoizolatie ar fi exterior cu interior. La noi se foloseste spor national 10 centimetri", spune directorul executiv ROMEPS.
Polistirenul are o cota de 7% din costul termoizolarii. Aceasta suma ar creste cu cel mult trei procente, sustin tot producatorii daca s-ar folosi polistiren de 15 centimetri, in loc de 10, cat se utilizeaza astazi in cele mai multe anvelopari.
Dar sa vorbim si despre avantajele reabilitarilor facute ca la carte.
Am vrut sa vedem diferenta intre un bloc reabilitat termic si unul la care nu s-au facut astfel de lucrari. In prima varianta, camera de termoviziune indica la nivelul fatadei o temp. de aprox. 44 de grade Celsius. In schimb, la blocul vecin, nereabilitat, temp. inregistrata este de peste 48 de grade.
O cladire izolata corespunzator ar reduce consumul de energie cu cel putin 50 de procente. Cei care stau in blocuri renovate s-au convins de calitatea lucrarilor de reabilitare. Unele au fost executate corect, cu materiale de calitate, dar sunt si cladiri care nu au trecut testul si se incing aproape la fel ca cele vechi, neizolate termic.