Experiment StirileProTV:Inghitim sare cu forta, fara sa stim. Cat se injecteaza intr-un kg de curcan
Inghitim sare cu forta, fara sa stim, din alimentele pe care atunci cand le cumparam nu ne spune nimeni ca ele contin si sare. Chiar si in carnea cruda se gasesc cantitati mari de clorura de sodiu.
Cateva probe analizate la un laborator din Bucuresti arata ca intr-un kilogram de carne proaspata de curcan exista 5 grame de sare. O cantitate uriasa, tinand cont ca aceasta carne nici macar nu este preparata.
Specialistii spun ca metoda este folosita pentru ca produsul sa traga mai mult la cantar si sa ii prelungeasca termenul de valabilitate. Noua, insa, ne afecteaza sanatatea.
Trei bucati de carne de curcan au fost cumparate din magazine diferite din Capitala. In urma analizelor facute in laboratoarele Institutului de Bioresurse Alimentare, specialistii au gasit in prima proba 43 de mg de sodiu pe suta de grame. In a doua, 70 de mg pe suta de grame, iar in ultima, 189 de mg la suta de grame.
Nastasia Belc, IBA: "Avem trei probe de acelasi fel de materie prima, iar cantitatea de sodiu variaza intre 40 pana la 189 de mg. Deci de 5 ori, o variatie destul de mare intre cele trei probe".
Asta inseamna, dupa caz, ca putem nimeri in friptura sare cat pentru toata ziua.
In urma prepararii termice, apa dispare, iar bucata de carne se injumatateste. Dar sarea ramane. Asa ca, daca vrem sa mancam o friptura de 200 de grame, ajungem la 2 grame de sare. Iar daca bucatarul condimenteaza preparatul, se ajunge chiar la 3 grame de sare.
Nastasia Belc, IBA: "E doar o masa... Este ingrijorator tinand cont ca noi trebuie sa mancam cam 5 grame pe zi".
Analize similare au fost facute de Institutul de Bioresurse Alimentare si anul trecut si la fel au fost descoperite depasiri de sare in curcan. Cu toate acestea, cele mai mari probleme le au autoritatile cu carnea de pui.
Dragos Frumosu, Presedintele Federatiei din Industria Alimentara: "Exista posibilitatea utilizarii metodei de injectare, care pe langa faptul ca da o forma mai rotunda puiului, curcanului si adaosului de sare care pastreaza o perioada mai lunga carnea sub aspectul de prospetime. Este o inselare a cumparatorului. In al doilea rand, el poate sa cauzeze sanatatii multora dintre consumatori".
Dealtfel, si autoritatile bulgaresti au interzis recent injectarea puiului cu apa, dupa ce au descoperit ca in unele cazuri aceasta ajunsese sa cantareasca o patrime din cantitatea carnii vandute.
Desi exista multi producatori care nu recurg la astfel de practici, Uniunea Europeana vine in sprijinul consumatorilor. Din 2014, fiecare produs va trebui sa aiba trecuta pe eticheta si cantitatea de sare din produsul crud.
Sursa: Pro TV
Etichete: alimente, sare, carne de pui, carne de curcan,
Dată publicare:
26-02-2013 18:52