Sporuri de pana la 250% din salariu pentru angajatii din aviatie si transporturi pe apa - propunere
Ce criza, ce buget sarac? Ministerul Transporturilor vrea sa mareasca sporurile pentru cei din aviatie si transporturi pe apa cu pana la 250%
Asta chiar daca legea a plafonat castigurile suplimentare la cel mult 30% din salariu. Iar angajatii din sanatate si invatamant, de exemplu, asteapta reintregirea salariilor de aproape 2 ani.
Vestea despre sporuri i-a nemultumit si mai mult pe protestatarii din portul Constanta, care nici joi nu i-au lasat pe directori sa intre in sediul companiei.
Muncitorii au protestat impotriva taxei de intrare in port. Au aruncat cu iaurt, semn ca au terminat stocurile de oua si faina, pe care le-au folosit la protestele de ieri.
Iar tinta nu a fost directorul general, ci adjunctul sau.
Oamenii s-au infuriat si cand au aflat de propunerea pentru marirea sporurilor in cazul anumitor angajati. Daca executivul va fi de acord, atunci un capitan de port va castiga 1500 de lei in plus pe luna doar din sporuri, iar seful Autoritatii Navale Romane peste 2400 de lei.
Cele mai mari sporuri vor fi insa la Aeroclubul Romaniei, unde directorii vor avea castiguri suplimentare de aproape 3 ori mai mari decat salariul, in cazul in care guvernul ca fi de acord cu maririle.
Sporurile in aviatia civila si-au luat zborul cu pana la 250%, asta inseamna ca directorul Aeroclubului Roman va avea salariu un 4500 de lei. Adica va primi in plus 2700 de lei pe luna.
"Nu este un salariu mare. Noi de trei ani de zile suntem cu aceste salarii blocate si am ramas cu foarte putini oameni in sistem," sustine George Rotaru, directorul Aeroclubul Romaniei.
Salarii mari vor avea si angajatii de la Scoala Superioara de Aviatie si cei care se ocupa de siguranta aviatiei.
In schimb, angajatii din invatamant si sanatate, care au cele mai mici venituri dintre bugetari, asteapta si acum reintregirea salariilor dupa taierea din 2010 si au sporurile plafonate la 30%.
Asta in timp ce salariile bugetarilor sunt de 1235 lei, in medie, pentru cei din sanatate sau 1270 lei pe luna in Invatamant.
Ministerul Transporturilor justifica majorarea sporurilor prin faptul ca personalul respectiv lucreaza in conditii deosebite de munca si raspunde de siguranta navigatiei. Propunerea va fi in dezbatere publica 10 zile, dupa care urmeaza sa ajunga pe masa Guvernului.