Experiment similar cu cele ale NASA, pus la cale de un roman. Va sta izolat, iar singura sa salvare va fi un buton de panica
V-ati gandit vreodata cum ar fi sa va izolati intr-o pestera pentru un timp indelungat, fara sa stiti daca este noapte sau zi si fara sa comunicati cu cineva?
Subiectul unui asemenea experiment, realizat pentru prima data la noi, va fi un medic din Bacau, care va cobori intr-o pestera din Cluj. Reactiile sale vor fi monitorizate de specialisti ai Universitatii Babes Bolyai, intr-un proiect similar cu cele desfasurate de NASA.
Alexandru are 28 de ani si este medic la Spitalul de Recuperare din Cluj. Pasionat in egala masura de speologie si psihologie, s-a oferit voluntar pentru acest experiment de izolare, inspirat de antrenamentele pentru astronauti. Unul asemanator s-a desfasurat in niste pesteri din Italia.
Dr. Alexandru Ionel, voluntar experiment: "Cauza a fost o provocare pentru mine, cand mi s-a propus prima data acum circa un an si jumatate. Singur, in pesteri, niciodata nu am mai stat. Asta va fi primul meu experiment de izolare temporala. Cel mai mult in pesteri am stat 12 ore."
In subteran, totul este la fel. Temperatura este aceeasi, vremea este aceeasi, nimic nu se schimba. Intunericul este acelasi.
Alexandru va cobori in pestera Humpleu, luni. Va avea la el mancare mai mult uscata, lanterne si carti. Tanarul nu va avea ceas, in schimb i s-a pus la dispozitie un buton de panica, pe care il poate actiona in caz de forta majora.
Dr. Alexandru Ionel, voluntar experiment: "Este un mediu foarte, foare, foarte diferit si cu umiditate de minimum 85%, o temperatura constanta de 10 grade, lipsa totala de lumina."
Experimentul la care se supune Alexandru este unul extrem de dur. De altfel el s-a antrenat un an de zile. In timpul cat va sta in pestera va transmite ora de trezire si de culcare printr-un sistem special de comunicatii, fara sa auda pe cineva.
Complexul de la Humpleu, in care va cobori Alexandru, a fost ales tocmai pentru nu este prea vizitat de public, permitand astfel o izolare totala a subiectului. Pestera are galerii cu o lungime de peste 40 de km.
Dr. Alexandru Ionel, voluntar experiment: "Acolo, voi tine un jurnal in primul rand, in care va trebui sa fiu si voi fi si obligat sa fiu ingrozitor de sincer, pentru ca subconstientul este cel mai bine cuantificat in momentul in care tu crezi despre tine ca spui intreg adevarul."
Psihologii vor sa afle cum reactioneaza un om perfect sanatos, dar complet izolat, intr un mediu cat mai primitiv.
Profesor universitar dr. Daniel David, psiholog: "Ne focalizam pe capacitatea subiectului uman de a-si controla emotiile negative in astfel de situatii de izolare, prin niste tehnici psihologice de scurta durata. Fiindca, spre exemplu: daca ai o stare de frica, de panica, de furie, de deprimare, ea trebuie controlata rapid intr-o astfel de situatie."
Timpul pe care il va petrece medicul in subteran nu este cunoscut decat de coordonatorii proiectului.