Experiment reușit la un liceu agricol din Maramureș. Unde ajung legumele crescute de elevi, în sere
Ca să ajungi fermier adevărat, trebuie să munceşti încă de pe băncile şcolii. Este premiza de la care au pornit şi elevii unui liceu agricol din Maramureş.
În orele de practică, adolescenţii muncesc în grădini şi sere.
Nici colegii lor de la profilul economic nu se lăsă mai prejos.
Viitorii antreprenori fac bani frumoşi de pe urma legumelor plantate de micii fermieri.
La câţiva paşi de Liceul Tehnologic Agricol din localitatea Seini, judeţul Maramureş, au fost amenajate 5 solarii şi 2 sere. Aici, elevii, sub atentă supravheghere a dascălilor, cultivă spanac, roşii, ardei şi vinete.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Florentina Cozma, elevă: "Teoretic ştiu ce am de făcut: să plantez seminţe să le ud, să le cresc."
Andrei Gozar, elev: "Trăim într-o țară are se bazează foarte mult pe agriultură şi cred că ne va ajuta, mai ales pe noi, tinerii, care vrem să facem ceva pentru această ţară."
Când munca dă roade, tinerii sunt ajutaţi de colegii de la profilul economic să-şi vândă marfa la un magazin din centrul oraşului. Iar preţul este atractiv pentru cumpărători: 1kg de spanac costă doar 6 lei. Însă şi localnicii şi-au făcut un obicei şi vin să cumpere legumele direct de la sursa.
Anul trecut, din banii obţinuţi din vânzarea recoltei, elevii au primit recompense, iar conducerea şcolii a decis să cumpere un autoturism. Aşa, cei mai harnici elevi vor face şcoala de şoferi gratuit.
Mihai Pop, director Liceul agricol: "Recolta a fost foarte mare. Circa 12.000 de lei s-au adunat şi vom deschide din septembrie o şcoală de şoferi."
În momentul de faţă se lucrează şi la un proiect pe fonduri europene, în colaborare cu Ucraina. Din cei 50.000 de euro care ar urma să fie primiţi, se vor dota laboratoarele, iar cea mai mare parte din suma va fi folosită pentru amenajarea unei noi sere de ultima generaţie, cu sistem hidroponic - legume cultivate în vată minerală, nu în pământ.
CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!