Experiment StirileProTV: Ce se intampla cu bauturile la PET daca sunt tinute in soare, pe canicula


Ultimul update: Duminica 11 August 2013 02:41
Data publicarii: Joi 08 August 2013 18:42
Categorie: Stiri Sociale

Romania fierbe la peste 38 de grade. Sase judete din vestul tarii sunt in plin cod portocaliu de canicula, iar in alte 17 este cod galben.
 

Dar meteorologii au dat avertizari si pentru ziua de vineri. Medicii ne sfatuiesc sa evitam iesirile din casa si sa consumam multe lichide.

Atentie, insa, si ce bem ca sa ne racorim. La asemenea temperaturi nu doar mancarea se strica. Probleme pot aparea si in cazul lichidelor ambalate in peturi.

Un studiu realizat in Marea Britanie confirma o ipoteza ingrijoratoare: particule de ftalati aflati in componenta pet-urilor se descompun la temperaturi de peste 25 de grade si patrund in bauturi.

Peste 70 de marci de apa imbuteliata, atat in vase de sticla, cat si in pet-uri au fost testate. Analizele de laborator au indicat in apa tinuta in plastic o concentratie de substante periculoase de 12 ori mai mare decat in cele pastrate in sticla.

Concluziile studiului sunt confirmate si de specialisti din Romania.

Acelasi studiu britanic vorbeste apoi de efectele nocive ale ftalatilor asupra animalelor de laborator. De la pierderea de masa corporala si reducerea duratei de viata, pana la efecte toxice, cancerigene.

Tocmai de aceea in unele tari europene a fost interzisa imbuteliarea in plastic a bauturile alcoolice care au peste 15 grade.

La noi restrictii nu sunt, asa ca piata e plina de apa, sucuri, bere, vin si vodca. Toate acestea, tinute la temperaturi de peste 25 de grade, se pot altera.

Experiment cu o camera de termoviziune

Dupa doar o ora de expunere la soare, diferenta de temperatura este foarte mare. Vinul are in jur de 43 de grade Celsius, berea si sucul de mere, peste 41 de grade, iar apa, aproximativ 40 de grade.

"Bauturile acidulate sunt agresive fata de mediul in care sunt tinute. Daca a apucat sa fermenteze si avem un stomac, un tub digestiv mai sensibil, niste tulburari gastro-intestinale, putina greata, o usoara diaree, pot sa apara consecutiv", spune  Corina Zugravu, medic nutritionist.

Tocmai de aceea ar fi bine sa va asigurati ca magazinul de la care cumparati lichidele respecta conditiile de depozitare. In caz contrar alegeti bauturile ambalate in sticla.

In Vaslui, autoritatile au retras de pe piata peste 20.000 de litri de apa tinuta necorespunzator.

Specialistii ne recomanda ca, mai ales pe timp de canicula, sa consumam lichide ambalate in sticla.

Tags: lichide, canicula,

Drama a 200 de familii din Deva: in plina canicula, paraul si fantanile nu mai au picatura de apa
Cod portocaliu de canicula in Romania, cu 40 grade la umbra. Harta zonelor afectate azi si maine
VIDEO PROTVPLUS.RO