EXCLUSIV! Proiectul Rosia Montana merge mai departe, in ciuda europenilor
Ministrul mediului, Laszlo Borbely, a declarat pentru www.stirileprotv.ro ca investitorii proiectului Rosia Montana mai au de rezolvat doua probleme legate de documentatie. Dupa aceea, Statul va cere garantii de 150 milioane de dolari, in caz de dezastru!
“Cred ca in aceasta perioada am discutat mai mult de Rosia Montana decat de criza economica. Pe mine ma amuza cand foarte multi discuta, dar nu au toate datele la dispozitie si este aratat ca un bau-bau acest Rosia Montana, si pe buna dreptate, dupa ce s-a intamplat ce s-a intamplat in 2000 la Baia Mare. Oriunde ma duc in Europa se stie de acea poluare, care a fost o catastrofa ecologica, si nimeni n-a platit dupa aceea pentru aceste daune provocate. Asa ca suflam si in iaurt cand e vorba de asa ceva.”
Asa a inceput ministrul Mediului sa explice, in interviul acordat stirileprotv.ro, situatia proiectului Rosia Montana. Laszlo Borbely spune ca in acest moment, ministerul a primit un nou certificat de urbanism, emis de autoritatile locale, care urmeaza a fi analizat. In cazul in care acest certificat va corespunde cu prevederile legale, atunci o comisie tehnica va incepe procedurile.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Borbely a explicat ca aceste proceduri presupun, intr-o prima faza, ca investitorul Rosia Montana sa depuna un nou studiu de impact la ministerul Mediului. De asemenea, investitorul va fi obligat sa depuna si un nou studiu arheologic la ministerul Culturii.
In cazul in care aceste etape vor fi rezolvate, ministrul mediului este hotarat sa ceara si niste bani investitorului de la Rosia Montana, care sa acopere reecologizarea zonei, in caz de dezastru ecologic. “Garantii cu banii jos intr-un cont pentru reecologizarea zonei dupa ce se termina investitia, deci dupa 10-15 ani, e un calcul acolo si se poate demonstra conform masuratorilor, cam in cat timp se poate inchide mina. Dupa aprecieri, circa 150-160 de milioane de dolari pentru reecologizare, sa fie asigurari pentru cazul in care, totusi, se intampla ceva.”- a spus Laszlo Borbely pentru stirileprotv.ro
Intrebat daca este “pro” sau “contra” acestui proiect, ministrul mediului a evitat sa dea un raspuns clar.
“Am dilemele mele. Am avut discutii cu sute de ONG-uri care erau “impotriva” si au inceput si ei dupa aceea sa-si puna intrebari. Statul roman a gresit cand a dat fraiele din mana, cand a incheiat acest contract, care putea sa fie mai avantajos. …In momentul de fata, din pacate eu spun, am ajuns in situatia in care acolo sunt oameni fara loc de munca, fara niciun fel de speranta in viitor si e o zona care contamineaza si acum …. si polueaza.”
Cat priveste pozitia Parlamentului European, care a adoptat recent o rezolutie de interzicere a mineritului cu cianuri, ministrul Borbely nu s-a aratat foarte impresionat de acest document. El a declarat ca in luna iunie se va duce intr-o vizita in Suedia, pentru a vedea cum este posibil ca acolo sa functioneze o mina de aur, pe baza tehnologiei cianurilor.
“Va repet, au trecut 10 ani, timp in care s-a vorbit foarte mult de aceasta investitie si nu s-a facut mai nimic. Deci e timpul ca Statul roman sa ia o decizie pe baza prevederilor legale. Probabil peste 3-4 luni vom avea din nou o discutie si sper sa va pot spune mai multe despre aceasta investitie.” a concluzionat ministrul mediului, Laszlo Borbely.
Sursa: Pro TV
Etichete: poluare, rosia montana, cianura, Laszlo Borbely,
Dată publicare:
13-05-2010 00:00