EVALUARE NATIONALA 2013. Ierarhia mediilor, publicata cu o zi intarziere. Explicatia autoritatilor
Absolventii de clasa a 8-a au avut probleme si emotii mari. Fraudele descoperite zilele trecute, la examenul de evaluare nationala, au intarziat cu 24 de ore publicarea mediilor finale.
Sunt datele pe baza carora copiii se pot inscrie la liceu, in functie de sansele de reusita. Situatia, fara precedent, este considerata inacceptabila de parintii celor 200.000 de elevi, care pasesc intr-o noua etapa a vietii lor.
Elevii au inceput vineri sa-si completeze fisele pentru inscrierea la liceu, fara sa stie pe ce loc au terminat clasa a 8-a. Si asta pentru ca ierarhia mediilor, care ii departajeaza, nu a fost publicata joi, asa cum ar fi trebuit. Pe site-ul Ministerului, copiii si parinti au gasit doar un mesaj confuz:
"Stimati parinti, ierarhia elevilor de clasa a VIII-a va fi afisata pe site in cursul zilei de azi, 5 iulie. Va recomandam sa completati fisele cu optiuni numai dupa consultarea ierarhiei."
Reprezentantii Ministerului sustin ca aceasta intarziere s-a produs din cauza anchetelor desfasurate in urma a 21 de fraude inregistrate la examenul de evaluare. Parintii sunt revoltati.
"Stresul e mare pentru noi. Stam in stres. Uitati ca asa se intampla la noi.", spune un parinte.
"Nu putem risca cu viata copiilor nostri.", adauga un alt parinte.
Dumitru are media 8,87 si viseaza la un liceu bun. Impreuna cu bunica sa isi calculeaza acum sansele in functie de mediile de admitere de anul trecut.
"In raport de mediile in care s-a intrat anul trecut, ne orientam daca avem sanse sau nu. 8,30, 8,64, ne incadram la liceele astea.", spune bunica baiatului.
Calculul ar putea fi gresit, pentru ca anul acesta mediile au fost mai mari decat in 2012, de vreme ce subiectele la matematica au fost mai usoare, fapt reclamat de unii parinti.
Intr-un final, ierahia mediilor a fost afisata pe site-ul Ministerului abia la ora 14:30, cu aproximativ 24 de ore mai tarziu decat ar fi trebuit.
Pana pe 9 iulie, copiii impreuna cu parintii completeaza formularele de inscriere, pe care le depun in scolile de care apartin. In Bucuresti, de exemplu, elevii au pe fise 287 de optiuni.
Acestea pot fi alese in ordinea preferintelor. Atentie insa, fiecare copil trebuie sa aleaga in functie de media obtinuta, dar trebuie sa treaca si o varianta de rezeva, daca vrea sa prinda un loc la liceu.
Sursa: Pro TV
Etichete: admitere, rezultate evaluare nationala, capacitate, evaluare nationala 2013,
Dată publicare:
05-07-2013 19:14