Evaluare nationala 2011. Elevii din preuniversitar sunt testati, dar fara note
Peste trei milioane de elevi au intrat de astazi in evaluari. De la clasa I pana la a 12-a, cu totii vor fi testati, timp de doua saptamani, la cat mai multe materii. Notele nu vor fi trecute in catalog.
Este prima masura luata de Ministerul Educatiei, dupa rezultatele extrem de slabe de la bacalaureat. Rolul evaluarii e clar: profesorii trebuie sa cunoasca nivelul real al copiilor si tinerilor pe care ii au la clasa.
Pe de alta parte, este si un mod de a-i verifica pe dascali pentru ca la sfarsitul anului se va da o noua testare din care se va vedea daca elevul a facut sau nu progrese.
In toate scolile s-a vorbit astazi despre teste, dar parca profesorii erau mai stresati decat elevii.
La clasa I invatatoarele incearca sa afle cat de incantati sunt copiii de scoala. La clasa a II-a incep testele la romana si matematica. Iar odata cu inaintarea in varsta creste si numarul materiilor la care se dau evaluari. Cum elevii romani sunt obisnuiti sa invete doar pentru nota, o lucrare al carei rezultat nu se trece in catalog ii lasa rece.
Toti au uitat instantaneu ca la bacalaureat jumatate dintre candidati abia au legat o fraza. Testele de acum sunt asemanatoare cu cele din vara.
La finalul anului va fi organizata o alta sesiune. Abia atunci dascalii vor afla ce progres a facut fiecare elev in parte.
Centrul National de Evaluare si Examinare a elaborat modele de teste pentru evaluarea initiala, care sunt insotite de baremele de evaluare si de notare, precum si de precizari referitoare la specificul testelor.
Elevii au avut doua saptamani la dispozitie pentru a recapitula materia din anul precedent, iar zilele acestea vor sustine testarile de evaluare initiala.
Durata testelor va fi de 15-45 de minute, in functie de anul de studiu. Elevii din invatamantul primar nu vor primi note la aceste teste, ci se va pastra evaluarea prin calificative.
Testele de evaluare nationala. Ce se va intampla cu notele si ce clase sunt vizate