Elevii romani vor lua cursuri de gatit ca sa renunte la fast-food
Elevi, daca aveti intre 5 si 15 ani este timpul sa va puneti sortul si sa poftiti la cratita!
Peste trei saptamani, zeci de mii de scolari vor incepe cursuri practice de gatit, finantate cu peste un milion de dolari de catre guvernul norvegian si de Primaria Capitalei.
Vor invata de la nutritionisti si bucatari sa-si faca singuri sandvisuri, salate si dulciuri sanatoase ca sa uite de gustul mancarurilor industriale.
Alegeri 2024
19:07
Alegeri prezidențiale 2024. Ce spun românii care votează din străinătate: ”Doamne ajută!”. ”De noi depinde soarta țării”
18:39
USR acuză: Ministrul de Interne folosește poliția pentru a-i sancționa pe fanii lui Lasconi pentru mesajele de pe Facebook
16:55
Alegeri prezidențiale 2024. USR depune plângere penală pentru fraudă la vot în diaspora, în primul tur al alegerilor
16:47
Vasile Bănescu, despre prezidențiale: ”Ar fi o imensă rușine să validăm golani agresivi cu privire bovină”. Mesaj cu tâlc
Din frigider ajung in franzela pufoasa felii generoase de sunca, un snitel zdravan, sa tina de foame si unui adult, si totul se imbraca in sos ori in unt. La final, o ciocolata calda. Si uite asa dupa doua decenii de hrana moderna, unul din patru copii romani pica proba cantarului. E supraponderal sau obez.
"Vin de acasa cu chipsuri, cu hamburgeri. Nu-i puteam invata direct sa prepare aici, nici nu avem conditii", spune Valentina Gavrila, profesor.
De aici intra pe fir primaria, care a trimis deja in scoli lectura suplimentara.
Bucatari renumiti din restaurantele partenere ii vor invata pe copii notiuni de baza pentru minuturi de viata lunga.
S-a decis ca retetele destinate celor intre 5 si 13 ani sa aiba nevoie exclusiv de preparare la rece, astfel incat celor mici sa nu le vina idei cu aragazul, odata ce ajung acasa.
Pentru meniul celor intre 13 si 15 ani este nevoie de cuptorul cu microunde, dar si pe acesta vor invata sa-l foloseasca in siguranta.
Cursul, finantat de statul norvegian, e gratuit, dar se va face doar cu permisiunea parintilor.
Pe langa partea de alimentatie sanatoasa, programul are si un segment care incurajeaza activitatea sportiva. Primaria a cumparat deja 15 aparate de fitness, care vor fi amplasate imediat ce se incalzeste afara, in cateva parcuri, in fata unor casute de lemn in forma de legume, ardei, castravete, rosie, astfel incat copiii sa nu uite care este ideea.