Elevii NU mai au voie cu mobile la ore, de luni. ”Nu se concentrează la ore, dar e util”
Fără telefoane mobile în timpul orelor, cu această regulă au fost întâmpinaţi luni elevii în toată ţara.
Odată cu începerea şcolii, se aplică noul ordin al Ministrului Educaţiei, care prevede ca mobilele să fie lăsate la începutul orei într-un loc special amenajat. Unele şcoli au adoptat acestă regulă cu mult înainte să fie anunţată de minister.
De acum înainte, elevii pot folosi telefonul doar cu acordul profesorului sau în cazul în care au o urgenţă. Nimeni nu mai are voie să îl ţină în bancă, în ghiozdan sau în buzunar.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Lucian Săndoi, directorul Liceului Teoretic ”Tudor Arghezi” Craiova: "În fiecare clasă există dulapuri, locul pentru telefoanele mobile este asigurat."
Alte instituţii de învăţământ au impus acest regulament încă de anul trecut, înainte ca ministrul Educaţiei să dea ordinul. Într-o şcoală, toate dispozitivele stau în dulap până la finalul orelor şi un singur elev are cheia.
Ioana Genoveva, directorul Şcolii nr. 22 ”Mircea Eliade” Craiova: "Atenţia este mult mărită, neavând tentaţia să bage mâna în buzunar în timpul orelor de curs."
Luciana Sosea, reprezentantul comitetului de părinţi al şcolii:
"Cred că şcoala e responsabilă pentru ei din momentul în care intră în curtea şcolii şi şcoala poate să şi anunţe dacă se întâmplă ceva. Aşa că nu văd de ce ar avea nevoie."
Există însă situaţii în care telefonul mobil poate fi util la cursuri.
Oana Moraru, consultant educaţional: "Există aplicaţii foarte utile în timpul activităţilor. Şi este bine să nu dăm chiar mesajul acesta ca telefonul este absolut nociv în şcoală, este şi un mijloc de învăţare şi o sursă de informaţie."
"În unele situaţii ai nevoie să te foloseşti de telefon pentru a accesa anumite informaţii de pe internet, dar şi unii elevi îl folosesc excesiv în timpul orelor şi creează dependenţa şi nu se pot concentra cum trebuie la ore", este de părere un elev.
Elevii au criticat decizia ministrului de a interzice telefoanele mobile.
Alexandra Manda, preşedintele Asociaţiei Elevilor din Constanţa: "Ministerul Educaţiei era obligat înaintea acestei decizii să pună proiectul de ordin de ministru pe site-ul ministerului împreună cu o expunere de motive, iar în termen de 10 zile orice cetăţean interesat al României să poată trimite sugestii sau amendamente."
O altă modificare adusă regulamentului de funcţionare a unităţilor de învăţământ prevede ca elevii nu vor mai face de serviciu pe şcoală.