Prima zi de scoala: emotii pentru 3 milioane de elevi, care au spus "prezent" in toata tara. Mesajele lui Iohannis si Ponta

×
Codul embed a fost copiat

Luni a sunat din nou clopotelul pentru mai bine de 3 milioane de elevi si presolari care au inceput un nou an scolar. Cu ghiozdanele pregatite, cu buchete de flori si emotii din plin, copiii au spus "prezent" peste tot in tara.

Coplesiti de impresiile din prima zi au fost, fara indoiala, bobocii din clasele pregatitoare, veniti la careu, cu parintii si bunicii.

S-a facut prezenta, s-a ras si s-a lacrimat luni intr-una dintre cele mai emotionante zile din viata elevilor. Chiar si parintii si-au adus aminte cu nostalgie de prima lor zi de scoala.

Nu toti parintii au reusit sa fie luni aici, pentru ca acel proiect care prevedea ca toti parintii care au copii de la gradinita pana in clasa a 12-a sa fie liberi luni nu a fost aprobat, dar chiar si asa luni, cand s-a facut prezenta, parintii au raspuns in numar mai mare decat elevii.

Cu mii de ganduri au venit si cei mai mari.

Citește și
elevi in cluburi
Elevii au sarbatorit inceputul de an scolar in cluburi, cot la cot cu studentii. Cum i-au intampinat animatoarele

Elev: "Este un nou an scolar poate cunosc si alti copii imi maresc cercul de prieteni. Sunt multe."

Si doamna Iohannis a fost luni alaturi de elevii colegiul Gheorghe Lazar din Sibiu, La sfarsitul ceremoniei a fost coplesita de flori.

Carmen Iohannis: "Este o zi foarte frumoasa, suntem foarte bucurosi. Incepe un an nou plin de sperante. Sper sa fie un an foarte bun si sa ne realizam toate planurile."

Eleva: "Ne-a spus anul trecut cand am terminat ca va reveni. Dar la cate responsabilitati are, sa-si faca timp si pentru noi este chiar o onoare si o mare placere."

Carmen Iohanis este profesoara de engleza si preda la aceeasi scoala din 1990. Anul acesta va avea 8 ore pe saptamana, adica o jumatate de norma.

La randul sau, Klaus Iohannis, presedintele Romaniei, s-a aflat luni in mijlocul elevilor de la Colegiul Economic Ion Ghica din Targoviste.

Klaus Iohannis, presedintele Romaniei: "Valoarea scolii e data de capacitatea de a educa tinerii in spiritul societatii in care dorim sa traim, care promoveaza munca si performanta, in care conteaza valoarea fiecarei persoane, care are grija ca niciun copil sa nu piarda sansele pe care propriul talent i le confera."

Din cauza emotiilor, unei eleve I s-a facut rau si a lesinat.

La Colegiul National Banatean din Timisoara, la primul clopotel au fost eliberati in zbor 20 de porumbei. Bobocii din clasele pregatitoare s-au despartit cel mai greu de parinti.

Dar, in prima zi de scoala situatia nu este la fel de placuta in toate unitatile de invatamant. Peste 4 % dintre elevi vor invata in scoli care inca nu au autorizatie de functionare, iar unele dintre ele sunt in reparatii de multi ani! Astfel de cazuri sunt in tara, dar si in bucuresti, cum este de pilda scoala Eugen Barbu din sectorul 1, unde lucrarile au inceput cu mai bine de 9 ani in urma, dar nu s-au incheiat nici acum.

Parintii si profesorii au facut petitii peste petitii, insa problema lor a ramas nerezolvata. Si acest inceput se an scolar i-a gasit intr-o alta unitate de invatamant, unde au fost mutati pentru a nu pierde cursurile.

Mesajele lui Klaus Iohannis si Victor Ponta

In prima zi de scoala, presedintele Klaus Iohannis a transmis un mesaj elevilor, pe Facebook: "Fiecare inceput de an scolar este pentru mine o ocazie de bucurie si speranta unui nou inceput. Le urez celor care astazi simt emotia primei zile de scoala un an bun, care sa ii duca mai aproape de visele lor profesionale si intelectuale. Sunt alaturi de dascali si de parinti in eforturile lor de a asigura educatia celor ce reprezinta viitorul Romaniei puternice."

La randul sau, premierul Victor Ponta a scris pe aceeasi retea de socializare ca le doreste elevilor sa treaca testele cu note mari:

"Mult succes elevilor care incep astazi un nou an scolar! Sa studiati cu atentie, sa treceti testele cu note mari si sa ascultati de sfaturile parintilor si profesorilor, pentru ca ei va vor binele! Iar pentru cei cu gandul tot la vacanta, prima va fi de pe 31 octombrie (pentru invatamantul primar).

Un gand bun tuturor profesorilor pentru eforturile organizatorice depuse ca totul sa decurga bine si pentru dedicarea de care dau dovada fata de generatia tanara!

Va doresc tuturor un an scolar de succes, cu multe impliniri si buna intelegere!"

Cat au platit parintii pe manualele "oferite gratuit de stat"

Parintii au dat o groaza de bani pe rechizite, ca sa ii faca pe cei mici sa prinda drag de scoala, iar acesta este doar inceputul.

Cei mai multi dintre ei trebuie sa pregateasca sa le cumpere si manuale, chiar daca, teoretic, acestea ar trebui primite la clasa. In anul scolar 2015 - 2016 sunt inscrisi peste 3 milioane de elevi si prescolari.

"Daca nu stii boaba de carte, cum ai sa ma intelegi?" - este un fragment din "Amintiri din copilarie", aparent simplu, dar cu un mesaj puternic, pe care un elev l-a citit chiar cu o zi inainte sa treaca in clasa a doua. Abia asteapta sa mearga la scoala, mai ales ca a reusit sa completeze caietul de vacanta pe ultima suta de metri. Are si ghiozdanul pregatit, cu toate rechizitele noi.

Elev: "Creioanele, cariocile. Aici am astea, alte carioci."

O multime de carioci si caiete pe care parintii au platit cateva sute de lei.

Tatal elevului: "Marele nostru noroc e ca de la serviciu ne-a dat un mic ajutor. bani pentru rechizite, pe care in fiecare an firma il acorda angajatilor."

Insa putini parinti au aceasta sansa. Asa ca au fost nevoiti sa puna deoparte bani pentru scoala.

Parinte: "Doar pentru cosul asta mic cred ca avem deja 200 de lei. Mai trebuie sa ne cumparam manuale. Nu le primim de la scoala."

Asta, desi statul ar trebui sa ofere manuale gratuit. De altfel, pe rafturi exista deja si manuale.

Oferta la raionul cu rechizite este diversa. Puteti cumpara un simplu ghiozdan cu doar 9 lei, sau cu personaje din desene animate cu 180 de lei. Alegerea este grea pentru parinti, mai ales daca ies la cumparaturi cu cei mici. Copiii nu se uita la preturi, ci la culori si desene.

Luni, peste trei milioane de elevi si prescolari sunt asteptati la clase. Anul scolar 2015 - 2016 va avea 36 de saptamani de cursuri, iar prima vacanta va avea trei saptamani, in loc de doua, intre 19 decembrie si 11 ianuarie.

Articol recomandat de sport.ro
Kosovarii nu au uitat de România! Cum au reacționat după tragerea la sorți a preliminariilor Cupei Mondiale
Kosovarii nu au uitat de România! Cum au reacționat după tragerea la sorți a preliminariilor Cupei Mondiale
Citește și...
150 de elevi din Targu Mures nu mai au sali de clasa. Parintii s-au pus pe treaba, primaria s-a rezumat doar la multumiri
150 de elevi din Targu Mures nu mai au sali de clasa. Parintii s-au pus pe treaba, primaria s-a rezumat doar la multumiri

Ca la orice inceput de an scolar, multe dintre unitatile de invatamant din Romania nu sunt pregatite sa-si primeasca elevii in conditii normale.

Elevii au sarbatorit inceputul de an scolar in cluburi, cot la cot cu studentii. Cum i-au intampinat animatoarele
Elevii au sarbatorit inceputul de an scolar in cluburi, cot la cot cu studentii. Cum i-au intampinat animatoarele

Inceputul de an scolar a fost motiv de sarbatoare pentru tinerii din Capitala. Inconjurati de "scolarite" provocatoare, petrecaretii si-au retrait anii de liceu, in club.

Situatie dramatica pentru 100.000 de elevi. Autoritatile nu sunt in stare de 11 ani sa reabiliteze scolile cu probleme
Situatie dramatica pentru 100.000 de elevi. Autoritatile nu sunt in stare de 11 ani sa reabiliteze scolile cu probleme

Au ramas doar 4 zile pana cand clopotelul ii va aduna din nou pe copii la scoala, dar noul an de invatamant ne prinde iarasi nepregatiti. Din pacate, istoria se repeta si peste 100.000 de elevi vor invata in scoli care nu au autorizatie de functionare.

Recomandări
Surse | Răsturnare de situație în privința candidatului comun. Ruptura produsă deja în noul Guvern
Surse | Răsturnare de situație în privința candidatului comun. Ruptura produsă deja în noul Guvern

Candidatul comun pentru alegerile prezidențiale de anul viitor este pus sub semnul întrebării în noul Executiv.

Sebastian Burduja, triumfător pe Facebook: România exportă curent din energie eoliană, „verde și ieftină”
Sebastian Burduja, triumfător pe Facebook: România exportă curent din energie eoliană, „verde și ieftină”

România exportă din nou energie, produsă acum din centralele eoliene, afirmă ministrul de resort Sebastian Burduja, care pledează pentru acest tip de energie verde. Apa din lacurile de acumulare, pentru energia hidro, trebuie păstrată, spune el.

Dezinformări în mediul online. Reacția MApN după campania de fake news legată de „legea dronelor”. Prevederile proiectului
Dezinformări în mediul online. Reacția MApN după campania de fake news legată de „legea dronelor”. Prevederile proiectului

Apărarea și securitatea României nu sunt amenințate de Aliați și parteneri, spune răspicat MApN, care dezminte astfel dezinformările apărute pe tema modificărilor legislative în ceea ce privește apărarea spațiului aerian național împreună cu NATO.