Elevii chiulesc tot mai mult. Abandonul scolar, in crestere
Unicef trage un semnal de alarma! Tot mai putini copii frecventeaza cursurile scolilor. In plus, in curand vom asista la o crestere abrupta a fenomenului de abandon scolar.
Din analizele obtinute de Unicef, rezulta o crestere de zece la suta a absenteismului scolar, iar prognoza privind impactul crizei economice estimeaza o crestere a populatiei afectata de saracie, dar acest lucru va conduce indubitabil la cresterea fenomenului de abandon scolar.
Cei mai importanti factori care duc la abandonul scolar sunt: elevul si familia sa, comunitatea si scoala.
In prima categorie intra dificultatile materiale, modelul educational oferit de parinti si de frati, dezorganizarea familiei, implicarea in activitati aflate la limita legii, intrarea pe piata muncii, increderea scazuta in educatie si migratia circulatorie.
Factorii de risc din a doua categorie, cea care tine de comunitate, sunt lipsa de securitate in zona, necontinuarea studiilor dupa clasa a VIII-a, mariajul timpuriu sau aparitia unui copil.
Specialistii organizatiei neguvernamentale considera ca, in Romania, problema principala legata de participarea scolara nu priveste atat de mult inscrierea intr-o forma de invatamant, cat mai ales de mentinerea copiilor la scoala.
Analiza vine exact in momentul in care profesorii nu au mai intrat la clase de trei saptamani in unele judete din tara. In Buzau, de pilda, in 160 de scoli este vacanta pentru ca profesorii sunt preocupati de protestele impotriva Legii Educatiei.