Dunarea le-a secat buzunarele oamenilor de afaceri. Ministrul Mediului se roaga la "Cel de Sus"

19-09-2011 18:18

Seceta din sudul tarii poate avea efecte pe termen lung. In timp ce pamantul se crapa, lacurile pline de peste seaca, iar Dunarea a prins in mijlocul ei sute de ambarcatiuni.

Furiosi, oamenii de afaceri care pierd averi le cer autoritatilor sa deschida mai repede barajul de la Portile de Fier, insa acest lucru nu se poate intampla in orice conditii.

In acest moment, cei care trec Dunarea cu bacul intre Galati si Tulcea se lanseaza intr-o aventura. Fluviul scade vertiginos de la zi la zi, iar in anumite zone masoara cat o balta putin peste un metru.

De teama sa nu ramana blocati in bancurile de nisip, comandantii ambarcatiunilor fac un ocol si incarca mai putine masini.

Oricum, 250 de barje pline cu cereale, ingrasaminte sau fier vechi au esuat. Printre cei care pierd zilnic 70.000 de dolari se numara si omul de afaceri Ioan Niculae. Furios acesta cere deschiderea barajelor de la Portile de Fier.

In schimb, ar aparea aceleasi probleme si pe sectorul sarbesc al Dunarii.

Nemultumiri au si cei de la Sidex, care nu isi mai pot trimite marfa la export pe apa, ci pe calea ferata, dar cu alte costuri. Foarte multe barje blocate are si compania de transport Navrom.

Cum situatia este deja disperata, reprezentantii de la Mediu si Transporturi au organizat un comitet de criza.

Concluzia?

"Fara ploi in perioada urmatoare, pana in 30 septembrie, dar trebuie sa ne rugam putin si la Cel de Sus, poate, poate ne ajuta in perioada urmatoare", a spus Laszlo Borbely, ministrul mediului.

Singura salvare ar fi sa ploua din amonte, inspre Dunarea mijlocie, adica la sarbi, austrieci si croati, si se pare ca acest lucru se va intampla.

Din pacate, toate raurile de la noi au debitele scazute, iar doua lacuri mari, Amara si Balta Alba din judetul Buzau, aproape ca au secat.

Tags: seceta,


VIDEO PROTVPLUS.RO