Astazi, la "Romania, te iubesc": Cati bani pierde Romania pentru neintegrarea romilor in societate si ce solutii exista

Ultima actualizare: 04-03-2014 06:56

Analfabetism, saracie si abandon scolar. Sunt cuvinte care descriu situatia din multe comunitati de romi, imprastiate prin toata tara.

Unii spun ca ar fi cateva mii de oameni in acesta situatie, altii vorbesc de sute de mii. Oficial, nu exista nici un fel de cifre, pentru ca autoritatile nu vor sa stie de ei. Le dau ajutor social, dar pana acum nu au fost capabile sa gandeasca un plan care sa ii scoata pe romi din aceasta stare.

Duminica, la "Romania, te iubesc", la ora 18:00 pe ProTV, dezbatem pe larg acest subiect uitat mereu de guvernanti.

"- Copii avem...traim cum putem.

- Stiti in ce an traim? Ce an e asta in care traim noi acuma?

- Noi traim aici de 5 ani.

- In ce an suntem? In 2000...in o mie? In cat. In ce an suntem?

- In septembrie", asa decurge o discutie cu unul dintre romi.

Intr-o coliba incropita din nailoane, noua suflete traiesc departe de orice urma de civilizatie, in mizerie si foame, intr-un loc in care nici iarba nu mai creste.

Duminica, la "Romania te iubesc" in inima Maramuresului, in satul Ponorata. Este o situatie pe care o intalnesti peste tot in Romania. 420 de suflete traiesc aici.

La "Romania, te iubesc" aflati cum arata viitorul Romaniei peste 30 de ani.

"Romania sta pe un capital uman in momentul de fata nefolosit si pe care nu are de gand sa il foloseasca, asigurandu-si sinuciderea peste 30 de ani", spune sociologul Gelu Duminica.

In timp ce oamenii traiesc aici in bordeie si corturi, la Rotunda in Bacau, 205 case contruite de Guvern pentru romi zac parasite pe varful unui deal.

Din satul in care locuiesc acum, romii se uita la dealul pe care Guvernul ar fi vrut sa-i mute si il numesc trenuletul, pentru ca asa se vad casele insirate una dupa alta. La Romania, te iubesc aflati cum a fost posibil ca 1.500 de romi sa migreze dintr-un sat in altul.

Pentru ca o buna parte dintre romi nu muncesc Romania pierde in ficare an un miliard de euro. Care sunt solutiile pentru integrarea acestor oameni in societate, pe ce arunca guvernantii bani in loc sa-i ajute dar si cum milioane de euro din fonduri europene destinate romilor au ajuns in conturile unor ONG aflati duminica, la Romania, te iubesc.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO