Dulciuri și chipsuri în chioșcurile de lângă școli, deși e interzis. ”Nu vrea sandviș că o fac de ruşine”
Dacă tot a început școala, părinții se întreabă ce pachet să le pună copiilor în ghiozdan.
Mulți îi îndeamnă să-și cumpere ceva de mâncare de la chioșcul din apropiere. Dar, pe rafturi, sunt dulciuri, chipsuri sau snackuri. Şi asta chiar dacă un ordin al Ministerului Sănătății interzice vânzarea acestor gustări nesănătoase lângă unitățile școlare.
Deşi pe ambalaj scrie că are o zi termen de valabilitate, sandvișul cu şniţel de pui, cumpărat de un părinte acum 6 luni, nu dă semne că s-ar fi alterat. Nu au apărut urme de mucegai şi nici mirosul nu i s-a schimbat.
Părinte: "Conţine foarte multe substanţe chimice care fac ca acest sandvish să arate perfect şi în ziua de astăzi . Caragenan E407, difosfat de sodiu E450."
Sandivșul ambalat este unul dintre alimentele care - potrivit unui ordin al Ministerul Sănătăţii - poate fi vândut elevilor la chioșcurile din curtea şcolii. Nicăieri nu se specifică însă şi felul în care trebuie preparat.
În ordin sunt trecute doar produsele interzise de la comercializare. Pe listă sunt prăjiturile, bomboanele, chipsurile, biscuiții, snakurile, alunele sărate şi produsele de patiserie. În general, tot ce are mult zahăr, sare şi grăsimi.
Deşi există reguli, multe chioşcuri de lângă şcoli sunt pline de alimente nesănătoase, pe care le cumpăra chiar şi elevii care primesc mâncare de acasă.
Bunica unui elev: "De multe ori uite aşa sunt aruncate pe aici pe trotuar sandvișurile şi cornurile ce le dă de la şcoală, şi laptele."
Părinte: ”Nu vrea sandviș pentru că zice că o fac de rușine.”
Directorii şcolilor sutin că sunt prinşi la mijloc. Pe de-o parte ştiu că la chioșcurile din apropiere se vând alimente nesănătoase, dar - pe de altă parte - spun că părinţii cer ca ele să rămână, ca să scape de grija mâncării pentru copil. Chiar şi aşa, unii promit măsurii.
Director școala gimnazială Ștefan Octavian Iosif, Brașov: "Ne vom adresa direcţiei de sănătate publică. Vom lua măsurile ce se impun."
Inspectorii direcţiilor de sănătate publică ar trebui să verifice dacă la chioşcurile de lângă şcoli se vând alimente nesănătoase. În judeţul Braşov, de pildă, responsabilii au făcut anul trecut 35 de controale, soldate cu 8 avertismente și două amenzi. Inspectorii au dispus să fie retrase de la vânzare toate dulciurile şi răcoritoarele găsite în chioşcuri.