Dulciuri și chipsuri în chioșcurile de lângă școli, deși e interzis. ”Nu vrea sandviș că o fac de ruşine”

Ultimul update: Joi 13 Septembrie 2018 13:51
Data publicarii: Miercuri 12 Septembrie 2018 19:41
Categorie: Social

Dacă tot a început școala, părinții se întreabă ce pachet să le pună copiilor în ghiozdan.

Mulți îi îndeamnă să-și cumpere ceva de mâncare de la chioșcul din apropiere. Dar, pe rafturi, sunt dulciuri, chipsuri sau snackuri. Şi asta chiar dacă un ordin al Ministerului Sănătății interzice vânzarea acestor gustări nesănătoase lângă unitățile școlare.

Deşi pe ambalaj scrie că are o zi termen de valabilitate, sandvișul cu şniţel de pui, cumpărat de un părinte acum 6 luni, nu dă semne că s-ar fi alterat. Nu au apărut urme de mucegai şi nici mirosul nu i s-a schimbat.

Părinte: "Conţine foarte multe substanţe chimice care fac ca acest sandvish să arate perfect şi în ziua de astăzi . Caragenan E407, difosfat de sodiu E450."

Sandivșul ambalat este unul dintre alimentele care - potrivit unui ordin al Ministerul Sănătăţii - poate fi vândut elevilor la chioșcurile din curtea şcolii. Nicăieri nu se specifică însă şi felul în care trebuie preparat.

În ordin sunt trecute doar produsele interzise de la comercializare. Pe listă sunt prăjiturile, bomboanele, chipsurile, biscuiții, snakurile, alunele sărate şi produsele de patiserie. În general, tot ce are mult zahăr, sare şi grăsimi.

Deşi există reguli, multe chioşcuri de lângă şcoli sunt pline de alimente nesănătoase, pe care le cumpăra chiar şi elevii care primesc mâncare de acasă.

Bunica unui elev: "De multe ori uite aşa sunt aruncate pe aici pe trotuar sandvișurile şi cornurile ce le dă de la şcoală, şi laptele."

Părinte: ”Nu vrea sandviș pentru că zice că o fac de rușine.

Directorii şcolilor sutin că sunt prinşi la mijloc. Pe de-o parte ştiu că la chioșcurile din apropiere se vând alimente nesănătoase, dar - pe de altă parte - spun că părinţii cer ca ele să rămână, ca să scape de grija mâncării pentru copil. Chiar şi aşa, unii promit măsurii.

Director școala gimnazială Ștefan Octavian Iosif, Brașov: "Ne vom adresa direcţiei de sănătate publică. Vom lua măsurile ce se impun."

Inspectorii direcţiilor de sănătate publică ar trebui să verifice dacă la chioşcurile de lângă şcoli se vând alimente nesănătoase. În judeţul Braşov, de pildă, responsabilii au făcut anul trecut 35 de controale, soldate cu 8 avertismente și două amenzi. Inspectorii au dispus să fie retrase de la vânzare toate dulciurile şi răcoritoarele găsite în chioşcuri.

 

VIDEO PROTVPLUS.RO
selfie
Pericolele la care sunt supuşi în mediul online adolescenţii români. Până unde merge încrederea în influenceri
Riscurile la care ne expunem dacă prăjim cartofii la peste 175 de grade. Ce este acrilamida
Luna decembrie, o perioadă de patimi financiare pentru părinţi. Cât scot din buzunar pentru serbări şi cadouri
După ce au construit căminul, și-au dat seama că niciun bătrân nu vrea să stea aici
Manualul unic va dispărea de pe piaţă. Ecaterina Andronescu, pentru Ştirile ProTV: "Nu a fost o decizie tocmai fericită"
Scandal mare. Ciobanii din Tulcea amenință că își vor îneca toate oile în Dunăre
Ada Iliescu
Handbalista Ada Iliescu mai are nevoie de 8.000 de euro ca să audă din nou. Cum poți dona
Ce s-a întâmplat cu asistaţii social după adoptarea "Legii anti-lene". "Eu nu prea pot, am mai multe"
Soluţia experţilor UE pentru facturi mai mici. Cum trebuie să ne spălăm
Angajaţii Metrorex au anunțat că vor intra în grevă generală pe perioadă nedeterminată
Patru răniți după impactul violent dintre două mașini, la Sinaia. Manevra periculoasă făcută de un șofer
Tinerii se înghesuie să lucreze la stat. Cât de mult se câştigă chiar şi fără experienţă