Du PET-uri la colectat, ca sa poti fi premiat!
Am scapat de pungile de plastic, este timpul sa facem ceva si cu PET-urile. Autoritatile se gandesc sa ii premieze intr-un fel pe romanii care nu vor mai arunca la intamplare recipientele de plastic.
Cum suntem rasplatiti?
Practic, toate bauturile vor contine in pret un soi de garantie, pe care la un moment dat o putem recupera. Primii care vor incepe colectarea, sunt comerciantii. Este adevarat, nu foarte curand.
Nu a fost stabilita inca suma pe care o vom plati in momentul in care o sa cumparam un recipient cu suc sau unul de apa in situatia in care nu avem la schimb unul gol. In fiecare supermarket va exista, insa, de anul viitor cate un dozator de presat PET-uri. Acesta va emite un bon valoric cu care cumparatorul poate face dovada la casa ca a returnat unul sau mai multe recipiente. O alta metoda ar putea fi cea prin care te prezinti direct la tejghea cu PET-ul folosit si cumperi altul nou.
Am inconjura Pamantul de 2,5 ori la cate PET-uri aruncam!
Intr-un an, romanii arunca in total cam 133.000 de tone de PET-uri. Si este vorba aici doar despre PET-urile de doi litri. Mai grav este ca nu ne pasa ce se va intampla cu recipientele din momentul in care le-am lasat la gunoi sau la intamplare.
Daca in vestul Europei returnarea PET-ului la magazin si reciclarea constituie semne elementare de civilizatie, la noi bunul simt mai are de asteptat. Iar cat timp nu ne pasa, apele, pajistile si orasele toate arata ca niste maidane pe care PET-urile de suc, apa, bere sau ulei zac la soare.
Insa, pana sa mearga, sistemul le da deja dureri de cap tuturor celor implicati: "Noua ne-ar conveni ca am scapa de muntele asta de PET-uri. Problema este ca ele se vor muta in alta parte si nu cred ca hipermarketurile sunt pregatite sa le preia," a spus Alexandru Predoi, manager de proiect firma salubritate.
Scopul final este ca toate sa ajunga pana la urma in cuptor la topit.
Deocamdata valoarea acestei taxe nu a fost stabilitata, dar pentru a incuraja colectarea suma va fi probabil semnificativa. O astfel de taxa exista deja in tari precum Olanda sau Germania si este de 15 pana la 25 de eurocenti.
Regula ar trebui sa intre in vigoare si la noi din 2010, iar daca va avea succes s-ar putea extinde si pentru cutiile de aluminiu.