Drumul catre faliment e pavat cu idei bune. Cum au risipit unii fermieri romani banii europeni
Aveti in plan sa va apucati de o afacere cu bani europeni in agricultura? Atunci calculati cu mare atentie, fiecare pas. Trebuie sa fiti capabili sa rezistati pe piata, chiar daca nu sunt obligati sa inapoiati o parte din investitie.
Pentru Viorel din Bistrita, povestea a inceput frumos, in urma cu cinci ani cand visa ca va prospera din cresterea vacilor de rasa. In 2006 a primit 90.000 de euro, jumatate din fonduri Sapard, jumatate de la banca. Nu a luat insa in calcul si eventualele surprize neplacute.
A platit unei firme 45.000 de mii de euro pentru ridicarea fermei, insa, la scurt timp, constructorii au dat faliment si omul n-a mai putut sa recupereze de la ei nici un ban. S-a trezit ca trebuie sa se imprumute din nou.
Intre timp, ratele au tot crescut iar acum trec de 5000 de lei pe luna.
Alta ferma, acelasi necaz. Martin Veres a accesat fonduri SAPARD si si-a ridicat complexul zootehnic in 2008. Criza l-a lovit in plin si, desi incepuse promitator, totul s-a ruinat.
Din pacate fermierii ajunsi la ananghie nu au voie sa isi vanda afacerile. Potrivit intelegerii, un contract dureaza cel putin 5 ani. Asa ca multi isi lasa gospodariile in paragina pana cand executorii pun sechestru.