Dragobetele "nătâng" de odinioară a devenit un tânăr chipeş, după 1990

Ultimul update: Miercuri 28 Noiembrie 2018 10:13
Data publicarii: Vineri 23 Februarie 2018 14:58
Categorie: Social
Dragobete

Sărbătoarea dragostei la români, Dragobetele, a renăscut după 1990. Tânărul-simbol al legendei a cunoscut o transformare, din "nătângul" de altădată devenind un tânăr chipeş şi isteţ, capabil oricând să-l înfrunte pe "străinul Valentin".

Etnologul dr. Maria Mândroane, de la Muzeul Satului Bănăţean din Timişoara, a explicat pentru Agerpres, că, dragostea fiind universală, obiceiurile de Dragobete sunt aceleaşi în toată ţara, dar, pornind de la rădăcina legendei transmisă din generaţie în generaţie, în fiecare zonă a primit şi o culoare locală, care nuanţează portretul tânărului Dragobete.

"Dragobetele nu are ceva specific pentru zona Banatului, iar înainte de 1990 era foarte puţin cunoscut, pentru că obiceiurile nu erau tolerate de regim. Se ştia din poveştile de la sate că era fiul Babei Dochia, uneori Dragobete, alteori Rogobete. La noi, în Banat, el era privit în popor ca un tânăr puţin cam prostuţ, mai nătâng, dar după 1990, în concurenţă cu străinul Valentin, s-a transformat, a luat o amploare nemaipomenită, nu doar în Banat, şi a devenit din tânărul prostănac un tânăr frumos, chipeş un simbol al primăverii, Cap de primăvară", a detaliat Maria Mândroane.

Muzeografa spune că poveştile vechi circulă în paralel, inclusiv cea cu Baba Dochia cea foarte rea, care şi-a trimis iarna nora la munte să transforme lâna neagră în lână albă, iar fata a spălat lâna până şi-a rănit mâinile. Dragostea lui Dragobete pentru soţia lui era atât de mare, încât a apărat-o prin sacrificiul suprem, ducând-o departe pe mama lui. Conform legendei, el a protejat-o până când Dragobete, simbolul iubirii, şi soacra, simbolul urii, devin eternitate, transformându-se în stane de piatră îngheţate.

"Între timp, nora primeşte un buchet de ghiocei, apar Dumnezeu cu Sfântul Petru, care îi albesc lâna, ea merge cu buchetul de flori acasă la bătrâna care, fiind convinsă că a sosit primăvara, îşi ia oile şi urcă la munte împreună cu fiul ei, Dragobete. Se încălzeşte pe drum, baba îşi aruncă pe rând cele 12 cojoace, iar când ajunge în vârf, vine ca pedeapsă un ger cumplit şi Dochia îngheaţă. Dragobete cânta din fluierul îngheţat care se transformase în ţurţuri. Dochia, devenită deja o stană de piatră îngheţată, era uimită că Dragobete continuă să cânte. Dar şi Dragobete îngheţase şi el şi se transformase în stană de gheaţă", a explicat legenda Maria Mândroane.

Potrivit muzeografei de la Muzeul Satului Bănăţean, la sat, în perioada paşoptistă, se spunea că Dochia ar fi fost fiica foarte frumoasă a lui Decebal, care păştea oile pe munte, iar când împăratul Traian a alergat după ea să o prindă, ea i s-a rugat fierbinte zeului să o transforme într-o stană de piatră ca să nu fie robită de romani.

"Sunt mai multe variante ale legendei, în fiecare zonă se adaugă ceva, se scade altceva. Uneori Dragobetele se interferează cu Sân' Toaderul, are frumuseţea, isteţimea lui. În Banat, Dragobetele este tânărul cu acelaşi nume, iar muntele o întruchipează pe Baba Dochia. De Dragobete, fetele se duceau în pădure, culegeau ghiocei sau brânduşe, oman (remediu pentru boli ale capului, plămânilor, stomacului şi mijloc de protecţie împotriva ciumei - n.r.). Omanul se culegea şi la Sân'Toader, pentru că, dacă este cules acum, se spune că are o putere extraordinară, iar părul fetelor uns cu oman va creşte bogat şi lung. De obicei se culeg ghiocei, pe dealuri mai înalte, însorite, după care fetele coboară alergând spre sat, băieţii vin după ele, le prind şi de aici se spune 'Dragobetele sărută fetele', iar băiatul care a sărutat fata, aceea este aleasă să-i fie logodnică în noul an dacic, care începea la 1 martie", a completat Maria Mândroane.

Muzeul Satului Bănăţean Timişoara îl întâmpină pe Dragobete sâmbătă, la ceasurile amiezii, cu poezie, cântec, joc şi voie bună, desene şi discuţii libere despre "Sărbătoarea Dragostei la români". Vor fi prezenţi Cenaclul literar "Tinere condeie" Timişoara, grupul "Senioarele" de la Asociaţia Seniorilor din Timişoara, elevi de la Liceul de Arte Plastice Timişoara şi de la Colegiul Naţional de Artă "I. Vidu". Un moment special din program va fi susţinut de către Mădălin Luca, pe acorduri de nai, în cadrul lansării CD-ului "Esenţe străbune", un dar de suflet pentru toţi participanţii la eveniment.

Dragobete Seymour Hersh, jurnalist castigator al premiului Pulitzer

Sursa: Pro TV

Cadourile pe care le oferă românii de Dragobete. Obiectele care au ajuns pe lista neagră
Cadourile pe care le oferă românii de Dragobete. Obiectele care au ajuns pe lista neagră
DRAGOBETE, TRADITII si OBICEIURI. Sarbatoarea iubirii la romani e si un simbol al primaverii
DRAGOBETE, TRADITII si OBICEIURI. Sarbatoarea iubirii la romani e si un simbol al primaverii
VIDEO PROTVPLUS.RO
carne afumata, craciun, afumatori
Secretul celei mai populare afumători din România. Ce lemn foloseşte proprietarul
Elevii ar putea circula gratuit cu RATB din 2019. Ce a omis să spună Primăria
Sondaj: câţi români sunt de acord cu amnistierea sau graţierea corupţilor
Spectacol fascinant pe un lac de acumulare din Alba. Zeci de lebede au poposit aici
Cele mai populare căutări ale românilor în Google în 2018. Ce apare la secțiunea ”Ce este?”
Povestea cutremurătoare a celor doi copii abandonați de mamă pe asfaltul ud, în fața spitalului din Alexandria
Va vedem, Sibiu
”Vă vedem!” Se împlinește un an de când oamenii din Sibiu ies zilnic în stradă
Momentul magic din an în care toţi copiii îi scriu lui Moş Crăciun. Scrisoarea unor fraţi sărmani din Piteşti
Legea care stabileşte că patronul decide când îşi iau concediu angajaţii. Ce riscă cei care o încalcă
Busu este bine și se pregătește să revină cu Vremea și Problema lui Busu
Donații pentru pacienții nevoiași, oferite de personalul medical dintr-un spital din Botoșani
Socializarea s-a mutat aproape exclusiv în mediul virtual. Efectele acestei dependențe