Dovada ca Titulescu a luat masa cu Einstein. Ce COMORI ascunde casa unui colectionar din Capitala
Acum 125 de ani, poetul Vasile Alecsandri isi cumpara cu 200 de lei o vacuta. Iar Nicolae Titulescu a stat la masa cu Einstein. Dovezile le are colectionarul de carti rare din Capitala, care si-a vandut o mare parte din comoara Bibliotecii Metropolitane.
Dupa modelul sau, si alti anticari au incercat sa-i dea institutiei, contra cost, volume pretioase.
In casa modesta a batranului colectionar se ascund farame din viata celor mai mari personalitati ale lumii culturale romanesti. Le pretuieste pe toate, dar recunoaste senin ca a renuntat de mult sa se mai lege sufleteste de ele. Nu le mai stie numarul si nu mai vorbeste de fiecare scrisoare, carte sau poza in parte. Le calculeaza in kilograme. Este constient insa ca pentru ele orice anticar il invidiaza.
Stie locul fiecarei carti pe care a inceput sa le adune din copilarie. La inceput, pentru poze. Atat de tare ii placeau, incat a decis sa "imprumute" cateva si dintr-un vagon rusesc tras in apropierea Focsaniului, locul copilariei lui: "Rusii prajeau porumb la foc din carti. Si ei se mai duceau la femei, la bautura si eu luam de acolo. Ma uitam cand nu erau".
Pe celelalte le-a cumparat sau le-a luat la schimb de la prietenii lui anticari, multi dintre ei trecuti acum in lumea celor drepti. Ultimul mohican al colectionarilor, cum ii place sa-si spuna, a renuntat pentru carti si la haina de pe el: "Pe astea nu le-a mai vazut nimeni. Sunt carti postale cu Familia Regala de acum nu stiu cati ani. Este semnatura Reginesi Elisabeta".
Domnul Constantin a vandut in ultimii 5 ani peste 500 de carti rare si sute de manuscrise si gravuri Bibliotecii Metropolitane. A primit un milion de euro, bani pe care i-a cheltuit deja, spune el.
Astazi, alti colectionari au venit la Biblioteca Metropolitana sa vanda carti de patrimoniu.
O comisie a Bibliotecii Metropolitane va stabili ce achizitii merita sa fie facute. In ultimii ani, bugetul institutiei a fost chiar si de 100 de ori mai mare ca al Academiei Romane.