Are 90 de ani, sta intr-un apartament modest, dar are o adevarata comoara
Intr-un apartament obisnuit din Romania, un batran de aproape 90 de ani tine carti la care viseaza toti anticarii. In editii rare, din anii 1500 sau 1600, colectionarul a strans volume de istorie si religie.
In ultimii cinci ani, Biblioteca Metropolitana a cumparat de la el lucrari de peste un milion de euro, adica mai mult decat de la toate celelalte edituri cu care lucreaza.
PRO TV NEWS te tine conectat la toate evenimentele interne si extrene aflate in curs de desfasurare. Vezi AICI ce poti urmari ACUM.
In apartamentul sau, colectionarul traieste intre carti. Atat de multe sunt incat fiul lui, cand vine in Bucuresti, sta la hotel.
Batranul de 86 de ani a colectionat de-a lungul vietii editii rare, medalii si gravuri.
Primele carti le-a luat din podul unei case parasite, cand era in clasa I. A inceput sa le citeasca si a invatat sa le pretuiasca valoarea.
Pasiunea s-a aprins, iar omul a devenit anticar. Cea mai veche dintre cartile pe care le-a pastrat este o istorie a lumii, scrisa in 1554.
De altfel, multe dintre lucrarile sale sunt din anii 1500-1600, lucrari din istorie sau religie, cu sigilii ale imparatului Franz Josef sau cu semnaturi ale unor scriitori precum Vasile Alecsandri sau Nicolae Labis.
Intre comorile acestui domn, gasim pana si certificatul original de casatorie al lui Nicolae Ceausescu, dar si poze cu familia dictatorului.
De comoara lui a inceput sa se desparta cand a vazut ca nu mai intra in casa. Dar si ca sa-si ajute unicul fiu, arhitect.
Din 2007 si pana acum, peste 600 de carti rare si alte sute de manuscrise pretioase ori gravuri au plecat din casa batranului catre Biblioteca Metropolitana.
De castigat au avut de castigat ambele parti: biblioteca se poate mandri cu o colectie impresionanta de volume greu de gasit.
De cealalta parte, colectionarul a fost rasplatit cu o suma cu multe zeroruri: desi traieste mai mult decat modest, omul a primit 1 milion de euro in 5 ani.
Chiar daca suma este contestata de unii, reprezentantii bibliotecii sustin ca investitia in carti ramane cea mai sigura, dar si cea mai rentabila in aceste vremuri dificile.