"Domnisoara Pogany", marul discordiei intre urmasii lui Brancusi si stat
Ministerul Culturii se lupta ca statul sa pastreze una dintre sculpturile din seria "Domnisoara Pogany", ce poarta semnatura lui Brancusi. Piesa, turnata in bronz, valoreaza peste 2 milioane de euro si e in custodia Muzeului de Arta din Craiova.
Urmasii fostului proprietar vor si ei lucrarea, pe motiv ca a regimul comunist i-a fortat sa o vanda. Ultima varianta "Mademoiselle Pogany" in bronz, ramasa in tara, e depozitata acum in subsolul muzeului din Craiova. E posibil sa nu mai apuce aici sfarsitul renovarii cladirii pentru ca este revendicata de 10 luni de o bucuresteanca.
Este vorba despre o piesa controversata, realizata in anii '50, in matrita lui Constantin Brancusi. Octavian Mosescu, cel care a turnat exemplarul, este un fost ucenic al sculptorului. Doamna Aurelia Maciuca, fiica lui, le cere acum magistratilor din Tribunalul Bucuresti sa ii dea inapoi lucrarea si sa constate nulitatea unui act datat 1976, potrivit caruia tatal sau a vandut-o contra sumei de 70.000 de lei.
Fiul doamnei Aurelia Maciuca este si el muzeograf, la Muzeul Colectiilor de Arta din Capitala. El spune ca pe actul comercial pe care il are de la bunicul sau nu ar exista semnatura vanzatorului- un argument, din punctul sau de vedere, ca totul s-ar fi facut sub presiune.
Nici vorba, sustin reprezentantii Muzeului de Arta din Craiova. Si dau drept dovada acelasi act comercial, semnat insa, de data aceasta, si de vanzator.
"Mademoiselle Pogany" a fost in realitate o pictorita de origine maghiara, Margit Pogany, care i-a servit lui Brancusi drept model in cele cateva luni cat i-a fost si iubita.