"Rugaciunea" lui Brancusi, revendicata de nepoatele unui fost primar
Opera lui Constantin Brancusi intra si in atentia judecatorilor. Asta deoarece nepoatele unui fost primar din Buzau au inceput un proces rasunator. Femeile revendica o lucrare de referinta, numita "Rugaciune", care face parte din Tezaurul National.
Monumentul funerar a ajuns in mod subit in proprietatea statului, la mijlocul secolului trecut.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Sculptura "Rugaciune", care infatiseaza o femeie in genunchi, cu mainile stranse la piept, este catalogata drept o cotitura in cariera reputatului artist.
Sotia fostului primar din Buzau, Petre Stanescu, a fost cea care a comandat-o si i-a platit-o autorului, aflat la Paris. Alaturi de "Rugaciune", Brancusi a modelat in bronz si un bust al defunctului edil, primind in total 7.500 de lei.
Mai bine de patru decenii, femeia care isi face rugaciunea a vegheat mormantul lui Petre Stanescu. Comunistii insa le-au tulburat linistea si au luat statueta, pe care au inclus-o in Tezaur. Nepoatele proprietarilor o vor acum inapoi.
Opera de arta a fost amplasata pe un din cimitirul Dumbrava, din Buzau. Ulterior, aici a fost amplasata o copie a statuetei, semnata tot de Constantin Brancusi. Obiectul a disparut in 2005, fiind furat. Este si motivul pentru care cunoscatorii cred ca originalul sta mai bine la Muzeul de Arta.
Oficialii Muzeului National de Arta refuza sa vorbeasca despre statutul juridic al Rugaciunii lui Constantin Brancusi. Din actele depuse la tribunal, rezulta ca aceasta celebra sculptura ar fi fost cumparata de la proprietari pentru cateva zeci de mii de lei, in anul 1958.
Asadar, numai judecatorii pot sa descalceasca itele acestui proces.
Sursa: Pro TV
Etichete: rugaciune, constantin brancusi, procese, revendicari,
Dată publicare:
29-09-2009 00:00