"Cumintenia Pamantului" a lui Brancusi, restituita dupa jumatate de secol

Dată publicare: 22-02-2010 00:00
Dată actualizare: 14-08-2012 10:21


Una dintre cele mai scumpe sculpturi din lume, "Cumintenia Pamantului", realizata de Constantin Brancusi, se intoarce la proprietari.

"Cumintenia Pamantului" a fost retrocedata definitiv fiicelor arhitectului Romascu, cel care a cumparat lucrarea chiar de la artist in urma cu o suta de ani. Cu alte cuvinte, oficialii Muzeului National de Arta sunt obligati sa renunte la aceasta piesa, daca nu vor sa le fie luata cu forta.

Arhitectul Gheorghe Romascu, unul dintre prietenii lui Brancusi, i-a dat acestuia 1500 de lei pentru sculptura ''Cumintenia Pamantului" .

Am reusit sa obtinem restituirea sculpturii. Dumnealor nu au in intentie sa vanda aceasta sculptura. Este o mostenire de familie si dupa cati ani s-au luptat sa o recupereze, nu se pune problema instrainarii. S-a facut o expertiza si a fost evaluata la 30 de milioane de euro.
Bogdan Grabowski, avocat mostenitori
Cincizeci de ani mai tarziu, militia a confiscat piesa din marmura sub pretextul ca va fi dusa la o expozitie. De atunci, in ciuda eforturilor mostenitorilor, piesa a ramas in custodia Muzeului National de Arta.

Procesul lung a scos la iveala lucruri absolut de neimaginat. Un salariat al muzeului a recunoscut ca dupa preluare, in timpul unei expozitii, statueta a cazut fiind sparta pe alocuri. Ulterior a fost reparata, acest aspect fiind insesizabil.

"Cumintenia Pamantului" este tinuta inca departe de ochii publicului din motive ce tin de conservare si de securitate, afirma oficialii muzeului.

Dupa noua ani de scandaluri, mostenitorii de drept si-au pierdut rabdarea. Vor sa obtina lucrarea cu executor judecatoresc si daca este cazul sa ceara despagubiri pentru stricaciunile suferite.

 


VIDEO PROTVPLUS.RO