Doi japonezi învață la Iași să facă vinuri ca în România. ”E aromat, sexy și merge cu sushi”
Vinurile româneşti sunt tot mai populare în Asia. Gustul aromat şi proaspăt îi atrage pe străini, care vor să înfiinţeze plantaţii de viță de vie în ţările lor.
Mai mulţi oameni de afaceri japonezi au venit la Iaşi, unde au bătut palma cu proprietarul unei crame, care îi va instrui. Iar chinezii au vizitat podgoria Dealu Mare.
Doi japonezi s-au îndrăgostit de vinul alb românesc. Spun că vor să aducă un suflu nou pe piaţa asiatică, iar soiurile nostre ar fi cele mai potrivite. Aşa că au luat legătura cu proprietarul unei plantaţii din Iaşi.
"E foarte aromat, are minerale bune şi e cumva sexy, culoare florală şi gustul foarte bun", este încântat unul din ei.
Japonezii spun că au ales viţa de vie românească şi nu pe cea italienească sau franţuzească, pentru că a noastră e mai puţin pretenţioasă.
Tomokazu Murayama, om de afaceri: "Japonezii iubesc mult vinul alb, e bun pentru gastronomia noastră."
Takeshi Shimoda, om de afaceri: "Avem vinuri bune în Japonia, şi italieneşti şi franţuzeşti. Dar cel românesc are un gust diferit: clar, aromat şi proaspăt. Este foarte bun pentru peşte, pentru mâncarea japoneză. Sushi şi vinul românesc reprezinta o combinaţie foarte bună."
Proprietarul plantaţiei spune că are o colaborare cu japonezii încă din 2012. Acum, cererea a crescut şi le livrează 20 la sută din producţia cramei.
Marian Olteanu, prorprietar viţa de vie: "Urmează să trimitem primii butaşi, o să alegem soiurile cele mai rezistente şi o să-i învăţăm să o cultive."
În altă podgorie celebră, Valea Călugărească, au ajuns chinezii, cei mai mari producători de struguri din lume. Institutul de cercetare din zona le-a trimis deja 30 de mii de sticle de vin. Doar Cabernet Sauvignon roşu, la început dulce, acum şi sec.
Ion Marin, director ICVV Valea Călugărească: "Preferă vinurile cu o tărie alcoolică de peste 14 grade. Da, se uită cu mare atenţie domnule.... Dacă nu au 14 grade, nu mai negociază. Preţurile oscilează între 2i şi 4 euro pentru vinurile obişnuite, pentru vinurile mai vechi - până la 8-10 euro pe sticlă."
Vasilică Neacşu, primar Valea Călugărească: "Problema se pune că vor cantităţi mari şi producătorii locali nu pot să producă atâta cât cere piaţa asiatică. Dar mă bucur că este un început de drum şi poate ne unim în câteva cooperative şi vom face vinuri mai multe."
Şi cramele din Dobrogea au exportat până acum în China, Coreea de Sud şi Vietnam.
CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!
Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!