Declaratia bulversanta a reprezentatului STS: "Doctorul Zamfir a transmis ora de pe telefon, nu coordonatele GPS"


Ultimul update: Joi 06 Februarie 2014 07:00
Data publicarii: Luni 03 Februarie 2014 19:21
Categorie: Stiri Sociale
medic radu zamfir

Purtatorul de cuvant al STS, Adrian Fulea, sustine ca informatiile transmise de doctorul Zamfir nu reprezentau coordonate geografice.

Intr-un comunicat de presa, Adrian Fulea, purtatorul de cuvant al STS, a luat apararea Serviciului pe care il reprezinta, in legatura cu tragedia aviatica din Apuseni, in care un avion medical s-a prabusit, din cauza conditiilor meteorologice neprielnice:

"Serviciul de Telecomunicatii Speciale protesteaza ferm fata de afirmatiile potrivit carora doctorul Radu Zamfir ar fi trimis coordonatele geografice prin sistemul 112.

Dansul a descris doar ce vedea in jurul sau si pe un ecran de telefon mobil, incepand cu ora 19.30, doctorul Zamfir indicand ca si coordonate ora afisata pe telefonul mobil, respectiv: 19,33,20/1, iar peste patru minute 19,37,20/1 care evident nu sunt coordonate geografice.

La solicitarea dispecerilor de a trimite o coordonata care incepe cu 46, a refuzat sa mai dea alte informatii, spunand ca a transmis informatiile si ca nu mai da nimic”.

CE SPUN SUPRAVIETUITORII

Cu ocazia declaratiilor de presa de dupa accident, medicul Radu Zamfir a povestit ca, dupa prabusire, a acordat ajutor celorlalti si a luat legatura sa transmita coordonatele locului unde s-a prabusit aeronava. "Imediat cum mi-a explicat cineva cum sa trimit coordonatele, le-am trimis. Imediat ce am putut sa fac un bilant, m-am preocupat sa sun", a povestit el.

Un alt supravietuitor al accidentului, doctorul Sorin Ianceu, a facut o alta declaratie care contrazice opinia oficiala a STS-ului. Invitat la un post TV de stiri, Ianceu a declarat ca  "Am repetat obsesiv Horea... Cum mergi de la Horea spre Belis suntem pe partea dreapta, undeva la jumatatea distantei. Le puteam si desena. Ceea ce regretam cel mai mult este faptul ca nu am reusit sa realizam un screenshot ecranului telefonului mobil. Daca l-am fi trimis pe mail, am fi putut fi localizati in cateva minute, maximum o ora".

George Buhnici, demonstratie LIVE la Stirile ProTV. Cum putea fi controlat de la distanta telefonul doctorului Zamfir

Intr-un interviu acordat de doctorul Zamfir corespondentului PROTV Cristina Jurca, Zamfir a confirmat ca avea asupra lui un smartphone, cu GPS si conexiune la Internet. Doctorul a declarat ca a primit un mesaj SMS, prin care era instruit sa deschida aplicatia Google Maps si sa activeze GPS-ul pe telefon.

Experiment GPS

Zamfir a urmat instructiunile pentru transmiterea coordonatelor, insa, in momentul in care a ajuns la pasul in care trebuia sa trimita coordonatele prim SMS, catre salvatori, mesajul nu s-a transmis, din cauza unei erori de retea.

In aceasta situatie, doctorul Zamfir a luat decizia de a dicta continutul SMS-ului catre dispeceratul 112.

In urma ezitarilor si a comunicarii defectuoase dintre instututiile statului roman, doi oameni si-au pierdut viata, dupa ce avionul in care se aflau s-a prabusit.

Accidentul aviatic nu i-a omorat, insa cele 6 ore de asteptare, in frig, in timp ce serviciile statului incercau sa se hotarasca cum sa procedeze, in mod sigur le-a adus sfarsitul mai aproape.

Sursa: Pro TV

VIDEO PROTVPLUS.RO