Declaratia bulversanta a reprezentatului STS: "Doctorul Zamfir a transmis ora de pe telefon, nu coordonatele GPS"

medic radu zamfir

Purtatorul de cuvant al STS, Adrian Fulea, sustine ca informatiile transmise de doctorul Zamfir nu reprezentau coordonate geografice.

Intr-un comunicat de presa, Adrian Fulea, purtatorul de cuvant al STS, a luat apararea Serviciului pe care il reprezinta, in legatura cu tragedia aviatica din Apuseni, in care un avion medical s-a prabusit, din cauza conditiilor meteorologice neprielnice:

"Serviciul de Telecomunicatii Speciale protesteaza ferm fata de afirmatiile potrivit carora doctorul Radu Zamfir ar fi trimis coordonatele geografice prin sistemul 112.

Dansul a descris doar ce vedea in jurul sau si pe un ecran de telefon mobil, incepand cu ora 19.30, doctorul Zamfir indicand ca si coordonate ora afisata pe telefonul mobil, respectiv: 19,33,20/1, iar peste patru minute 19,37,20/1 care evident nu sunt coordonate geografice.

La solicitarea dispecerilor de a trimite o coordonata care incepe cu 46, a refuzat sa mai dea alte informatii, spunand ca a transmis informatiile si ca nu mai da nimic”.

Citește și
Radu Zamfir
"Pacientii s-au bucurat cand m-au vazut". Medicul Zamfir a realizat, vineri, prima prelevare de organe, dupa accident
De ce Rusia va pierde în războiul din Ucraina. Un expert chinez în geopolitică explică care sunt cei patru factori principali

CE SPUN SUPRAVIETUITORII

Cu ocazia declaratiilor de presa de dupa accident, medicul Radu Zamfir a povestit ca, dupa prabusire, a acordat ajutor celorlalti si a luat legatura sa transmita coordonatele locului unde s-a prabusit aeronava. "Imediat cum mi-a explicat cineva cum sa trimit coordonatele, le-am trimis. Imediat ce am putut sa fac un bilant, m-am preocupat sa sun", a povestit el.

Un alt supravietuitor al accidentului, doctorul Sorin Ianceu, a facut o alta declaratie care contrazice opinia oficiala a STS-ului. Invitat la un post TV de stiri, Ianceu a declarat ca  "Am repetat obsesiv Horea... Cum mergi de la Horea spre Belis suntem pe partea dreapta, undeva la jumatatea distantei. Le puteam si desena. Ceea ce regretam cel mai mult este faptul ca nu am reusit sa realizam un screenshot ecranului telefonului mobil. Daca l-am fi trimis pe mail, am fi putut fi localizati in cateva minute, maximum o ora".

George Buhnici, demonstratie LIVE la Stirile ProTV. Cum putea fi controlat de la distanta telefonul doctorului Zamfir

Intr-un interviu acordat de doctorul Zamfir corespondentului PROTV Cristina Jurca, Zamfir a confirmat ca avea asupra lui un smartphone, cu GPS si conexiune la Internet. Doctorul a declarat ca a primit un mesaj SMS, prin care era instruit sa deschida aplicatia Google Maps si sa activeze GPS-ul pe telefon.

Experiment GPS

Zamfir a urmat instructiunile pentru transmiterea coordonatelor, insa, in momentul in care a ajuns la pasul in care trebuia sa trimita coordonatele prim SMS, catre salvatori, mesajul nu s-a transmis, din cauza unei erori de retea.

In aceasta situatie, doctorul Zamfir a luat decizia de a dicta continutul SMS-ului catre dispeceratul 112.

In urma ezitarilor si a comunicarii defectuoase dintre instututiile statului roman, doi oameni si-au pierdut viata, dupa ce avionul in care se aflau s-a prabusit.

Accidentul aviatic nu i-a omorat, insa cele 6 ore de asteptare, in frig, in timp ce serviciile statului incercau sa se hotarasca cum sa procedeze, in mod sigur le-a adus sfarsitul mai aproape.

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Zinedine Zidane revine! S-a înțeles cu noua sa echipă
NEWS ALERT Zinedine Zidane revine! S-a înțeles cu noua sa echipă
Citește și...
Exista viata dupa moarte. 24 de ore in care medicul Radu Zamfir, scapat cu viata din Apuseni, a salvat alte 4 persoane
Exista viata dupa moarte. 24 de ore in care medicul Radu Zamfir, scapat cu viata din Apuseni, a salvat alte 4 persoane

La 10 zile de la cumpana vietii lui, medicul Radu Zamfir a incheiat vineri o misiune de nota 10. In numai 24 de ore, a facut la Fundeni o operatie complicata, dar si o prelevare de organe, extrem de dificila, tocmai la Sibiu.

"Pacientii s-au bucurat cand m-au vazut". Medicul Zamfir a realizat, vineri, prima prelevare de organe, dupa accident

Radu Zamfir a inceput din nou lupta pentru salvarea de vieti omenesti. La nici 2 saptamani de la tragedia din Muntii Apuseni, chirurgul face iar munca de teren si joi noapte a participat la prima operatie de prelevare de organe, de dupa accident.

Supravietuitorii tragediei din Apuseni isi pun amintirile cap la cap.
Supravietuitorii tragediei din Apuseni isi pun amintirile cap la cap. "I-am pupat pe toti localnicii care ne-au ajutat"

Medicul Radu Zamfir a retrait clipa cu clipa momentele care i-au marcat definitiv viata, dupa tragedia aviatica din Apuseni. De aceasta data, in fata procurorilor de la Parchetul General, unde a fost audiat.

Recomandări
Cătălin Cîrstoiu: „Nu sunt în incompatibilitate. La Anemona Med mi-am ajutat colegi”
Cătălin Cîrstoiu: „Nu sunt în incompatibilitate. La Anemona Med mi-am ajutat colegi”

Medicul Cătălin Cârstoiu, candidatul comun al PSD și PNL pentru Primăria Capitalei a declarat că mandatul său este pe masa coaliției. Liderii celor două partide i-au cerut să lămurească acuzațiile de incompatibilitate.

Statele membre NATO au ajuns la un acord privind Ucraina. Decizia anunțată de Jens Stoltenberg
Statele membre NATO au ajuns la un acord privind Ucraina. Decizia anunțată de Jens Stoltenberg

Statele membre NATO au ajuns la un acord cu privire la trimiterea de sisteme de apărare antiaeriană suplimentare în Ucraina, printre care baterii de rachete Patriot, a anunţat, vineri, secretarul general al Alianţei Nord-Atlantice, Jens Stoltenberg.

Furtuna Renata continuă să facă ravagii în România. În nordul țării a nins viscolit și se circulă în condiții de iarnă
Furtuna Renata continuă să facă ravagii în România. În nordul țării a nins viscolit și se circulă în condiții de iarnă

Un nou episod de vreme rea, cu grindină și polei, îi pune în dificultate pe șoferi. Un bărbat și-a pierdut viața într-un accident produs în județul Sibiu.