Disputa pe ora de religie in scoli. Patriarhia: Ora de religie, obligatorie in 25 de state din 46


Ultimul update: Luni 25 Februarie 2013 00:33
Data publicarii: Vineri 22 Februarie 2013 15:49
Categorie: Stiri Sociale
sala de clasa

Ora de religie este obligatorie in 25 de state din 46 de tari ale Europei, in Franta, Albania si Macedonia materia nu este predata in scolile publice, iar in restul este facultativa sau optionala, arata Patriarhia Romana.

Intr-o decizie CEDO din 29 iunie 2007, in cazul "Folgero contra Norvegiei", se precizeaza ca statele au dreptul de a difuza prin invatamant sau educatie informatii sau cunostinte avand, direct sau indirect, caracter religios sau filosofic. Conventia Europeana a Drepturilor Omului nu autorizeaza parintii sa se opuna la integrarea unui astfel de invatamant sau educatii in programa scolara, se arata intr-un comunicat de presa de vineri al Patriarhiei Romane.

De asemenea, CEDO nu a considerat o problema caracterul obligatoriu al orei de religie, constatand faptul ca, "in Europa, invatamantul religios este profund legat de invatamantul secular", a precizat sursa citata.

Din 46 de tari ale Europei, doar in trei state religia nu este predata in scolile publice, respectiv Franta, Albania si Macedonia, in timp ce ora de religie este obligatorie in 25 de state, in restul fiind facultativa sau optionala, conform celor retinute de CEDO in 9 octombrie 2007, cu ocazia judecarii cauzei "Hasan si Eylem Zengin contra Turciei", citata de Patriarhie.

"Doar doua conditii se cer respectate de statele care prevad caracterul obligatoriu al orei de religie: sa poata obtine o scutire de participare, in situatia in care respectivul invatamant are un caracter confesional accentuat (cauza «Folgero contra Norvegiei»), iar scutirea de a participa sa nu implice obligatia de a motiva in vreun fel solicitarea respectiva (cauza «Hasan si Eylem Zengin contra Turciei»)", potrivit sursei citate.

Patriarhia Romana a precizat ca cele doua conditii "sunt pe deplin respectate in Romania", fiind prevazute in Constitutie si in Legea Educatiei Nationale nr. 1/2011, care prevede, la articolul 18, ca "religia are caracter obligatoriu in oferta curriculara a scolii, dar optiunea pentru frecventarea acestei discipline apartine elevului major, respectiv parintilor sau tutorilor legali instituiti pentru elevii minori".

Totodata, Patriarhia arata ca Romania, prin traditia si istoria ei europeana, se numara printre statele care asigura libertatea invatamantului religios, datorita contributiei educatiei religioase la formarea si educarea tinerei generatii in spiritul valorilor autentice.

"In acest sens, cercetarea nationala realizata in cadrul Institutului de Stiinte ale Educatiei arata ca pentru 85 la suta dintre tinerii din Romania credinta religioasa constituie o valoare fundamentala, cu o importanta decisiva in viata proprie. Atat legislatia romana, cat si practica europeana sunt in favoarea mentinerii orei de religie in scolile publice", se mai arata in comunicatul citat.

Patriarhia Romana a facut aceste precizari dupa ce presa a relatat ca presedintele Consiliului National pentru Combaterea Discriminarii (CNCD), Csaba Ferenc Asztalos, a spus ca" inscrierea din oficiu a elevilor la ora de religie incalca dreptul la libertatea constiintei".

"Inscrierea din oficiu a elevilor la ora de religie - adica de catre stat - incalca dreptul la libertatea constiintei, dreptul parintilor sau al tutorelui legal de a asigura, potrivit propriilor convingeri, educatia copilului. Nicio persoana din Romania nu este obligata sa raspunda la o intrebare cu privire la apartenenta sa la un cult. Legea protectiei datelor personale interzice acest lucru. Deci, la inscrierea copilului in anul scolar, parintele nu are obligatia sa raspunda la intrebarea functionarului scolar privitor la apartenenta religioasa", a spus Asztalos.

Presedintele CNCD a mai spus ca, daca s-ar recunoaste faptul ca religia poate fi doar facultativa, atunci profesorii de religie nu ar putea fi angajati permanent in scoli, ci doar prin contracte temporare, pe an scolar.

In replica, Patriarhia Romana a spus ca a luat act cu uimire de afirmatiile publice ale presedintelui CNCD, apreciind ca acesta "dezinformeaza prin omisiune" in ceea ce priveste inscrierea elevilor la ora de religie.

"Este surprinzator faptul ca domnia sa, in calitate de presedinte al unei institutii publice din Romania, nu cunoaste prevederile constitutionale si jurisprudenta Curtii Europene a Drepturilor Omului referitoare la ora de religie in scolile publice. Astfel, potrivit articolului 29 din Constitutia Romaniei, libertatea gandirii si a opiniilor, precum si libertatea credintelor religioase nu pot fi ingradite sub nicio forma. Nimeni nu poate fi constrans sa adopte o opinie ori sa adere la o credinta religioasa, contrare convingerilor sale. De asemenea, statul asigura libertatea invatamantului religios, potrivit cerintelor specifice fiecarui cult. In scolile de stat, invatamantul religios este organizat si garantat prin lege", arata Patriarhia in comunicatul citat.

sala de clasa Seymour Hersh, jurnalist castigator al premiului Pulitzer

Sursa: Mediafax

Ponta catre ministrul Educatiei: Va duceti peste tot si spuneti ca trebuie sa facem sport in scoli
Ponta catre ministrul Educatiei: Va duceti peste tot si spuneti ca trebuie sa facem sport in scoli
Consiliul National al Elevilor sustine introducerea mai multor ore de sport in invatamantul primar
Consiliul National al Elevilor sustine introducerea mai multor ore de sport in invatamantul primar
Modificarile pentru clasele 0-4 din scoala,in dezbatere: Ore de sport in plus si Religia obligatorie
Modificarile pentru clasele 0-4 din scoala,in dezbatere: Ore de sport in plus si Religia obligatorie
VIDEO PROTVPLUS.RO
"Țup" și "Întâmplări vindecătoare
"Țup" și "Întâmplări vindecătoare", cărți cu soluţii pentru probleme mari ale celor mici
Terapia cu cai, excelentă pentru copiii cu anumite probleme de sănătate
Socata și dulceața de liliac, delicatese din Apuseni apreciate de străini
Alexandru Tomescu, spectacol inedit lângă Coloana Infinitului din Târgu Jiu
Strategiile de marketing aplicate de ciobanii sibieni care vor să-și vândă marfa în Capitală
Noi imagini cutremurătoare cu victime ale drogului ”zombie”, în Timișoara
tablou Iași
Tablou înspăimântător expus la Palatul Culturii din Iași. Ce ce întâmplă dacă îl privești un minut
‘Akids - Târg pentru copii la Casa Universitarilor din București, pe 26 mai
Sătui să-și ducă viața înconjurați de praf, sute de oameni din Ghimbav au mărșăluit pe străzi
Elevii așteaptă cu nerăbdare balul de absolvire. Suma fabuloasă cheltuită de o tânără
Demonstrație de tuns oile și prelucrare a lânii, la Sibiu. Turiștii au fost încântați
Povestea tinerilor care s-au întors din străinătate pentru a fi chefi în România