Disputa intre Ministerul Educatiei si editori privind pretul manualelor digitale

Remus Pricopie

Pretul manualelor, respectarea drepturilor de autor in cazul cartilor scolare online si suportul pentru accesarea manualelor in format electronic s-au numarat printre aspectele discutate de ministrul Pricopie la Bookfest.

Remus Pricopie a participat joi, la dezbaterea "Educatia digitala. Inceputuri si pericole", dedicata manualelor digitale si organizata de Uniunea Editorilor din Romania (UER) si societatea Read Forward, care a realizat primul manual digital, dupa unul tiparit, "Lectia Verde" (lectiaverde.ro), lansat la 27 martie si aprobat de Ministerul Educatiei Nationale (MEN).

La dezbatere au luat parte si presedintele UER, Mario Demezzo, si Paul Balogh, managing partner la Read Forward. UER a prezentat, intr-un comunicat, obiectiile sale privind proiectul de metodologie pentru noile manuale al Ministerului Educatiei, aflat in dezbatere publica.

O alta chestiune ridicata la dezbatere de UER, dar si de Paul Balogh, a fost cea a respectarii drepturilor de autor in accesarea manualelor online.

"In toate tarile in care se respecta drepturile de autor se stabilesc conditii de plata pentru exploatarea operei in format online, in functie de numarul de accesari. Ministerul nu precizeaza nimic in acest sens, el asigurandu-se doar ca are dreptul exploatarii operei timp de patru-sase ani. Nu apare niciun cuvant despre securizarea manualelor pe platformele propuse - manuale.edu.ro si velro.eu", se arata in comunicatul UER.

Citește și
manuale
Primele materii care vor fi predate cu ajutorul manualelor digitale. Cum arata varianta "pdf"
Un român s-a însurat cu o prințesă din Africa și a devenit Sultan. Soția lui a venit în România pentru a-l susține în cariera politică

Ministrul Educatiei a comentat punctul de vedere al UER legat de drepturile de autor.

"Daca dreptul asupra unei carti il au, evident, autorul si editura, eu cred ca manualul este si un bun public. (...) Este o parere personala, verificata cu juridicul, si eu cred ca suntem obligati sa avem acces liber la manuale, pentru ca, altfel, inteleg ca manualul nu mai e manual, este ceva, un secret, sau nu stiu", a declarat Pricopie, in cadrul dezbaterii. Demnitarul a mai precizat ca pe el, ca ministru al Educatiei, il intereseaza ca manualele sa fie disponibile pe internet pentru ca, in primul rand, profesorii sa aiba acces, in orice moment, la toate manualele alternative, ca sa poata decide cu care dintre ele va lucra.

"Acum decide pe baza prezentarilor pe care dumneavostra le faceti in scoli, la inspectorate, si, ma rog, eu cred ca este mai bine ca profesorul sa decida singur, si nu in proximitatea reprezentantilor editurilor si o spun cu tot respectul aici, in mijlocul editorilor", a spus ministrul.

Pricopie a mai aratat ca este important ca manualele sa fie disponibile online si pentru copiii romani din alte tari, ai caror parinti "se chinuiesc sa faca rost de manuale".

"In conditiile in care exista o formula de acoperire a costurilor pentru manuale, respectiv pe baza comenzilor pentru manualul pe hartie, nu vad de ce nu am avea liber pe internet la varianta electronica", a mai declarat ministrul.

Paul Balogh i-a raspuns ministrului ca, si daca autorii ar fi de acord, din marinimia lor, sa permita accesul neingradit la manuale, drepturile de autor trebuie respectate si in ceea ce priveste imaginile sau poeziile din interiorul manualelor, editorii garantand pentru aceasta.

In momentul in care se propune o platforma deschisa, de pe care se pot face descarcari necontrolat, editorii nu mai pot garanta respectarea drepturilor de autor, a subliniat Balogh.

"Ca ministru al Educatiei, ma intereseaza ca la un manual bun sa ajunga copiii din Romania", a raspuns Remus Pricopie.

Editorii au semnalat si ca metodologia ar acredita din nou, ca si in perioada 2001 - 2007, introducerea unui prag eliminatoriu la criteriul pret, masura care favorizeaza dumping-ul, scade calitatea manualelor si produce riscuri in asigurarea lor pe patru-sase ani, cat dureaza contractul de furnizare.

Ministrul a raspuns ca nu se va urmari pretul cel mai mic, in cadrul licitatiei, ci "pretul corect".

UER mai atrage atentia ca, potrivit proiectului de metodologie, nu apare nicaieri ideea de tableta ca platforma tinta, suportul despre care se vorbeste fiind desktop-ul, "ca in anii 2000", pe care sa ruleze Windows 7 si care sa aiba 512 MB de memorie ram si 800 Mhz, insa specificatiile minime pentru rularea programului Windows 7 sunt de 1 Ghz - procesorul si de unul sau doi GB memorie ram.

"In educatie nu se folosesc computere minime, ci doar in mediul office. (...) Tabletele sunt cele care revolutioneaza utilizarea tehnologiei in educatie si nu desktop-urile", se arata in comunicatul UER. Ministrul a mai spus in cadrul dezbaterii, privind proiectul de metodologie, ca "orice document poate fi imbunatatit".

Calendarele pentru schimbarea manualelor de clasa I si clasa a II-a sunt, potrivit editorilor, "mult prea sufocante" si "nu permit o competitie calitate, intr-un termen rezonabil", acestea propunand alocarea unui interval de 9 - 12 luni de la data afisarii programei scolare, metodologiei si specificatiilor tehnice pentru scrierea, tehnoredactarea si digitalizarea proiectelor, in locul termenului de patru luni propus.

Editorii au mai atras atentia ca nu au fost furnizate informatii despre viitoarea platforma pe care se vor regasi manualele digitale.

"Timpul pentru realizarea componentei software este foarte scurt si risca sa devina si mai scurt daca CNEE (Centrul Nationale de Evaluare si Examinare din cadrul MEN, n.r.) furnizeaza date despre www.velro.eu mai tarziu de 31 mai 2013. Sa se decaleze termenul de depunere a proiectelor pentru evaluare cel putin cu intervalul de timp trecut de la 31 mai pana la clarificarea asteptata de la CNEE", spune UER.

In urma dezbaterii, ministrul a fost de acord cu acordarea unui termen de sase luni editorilor, de la aprobarea documentatiei, dar si cu prelungirea perioadei in care metodologia privind noile manuale este in dezbatere publica, pana la 15 iunie, in loc de 1 iunie.

Pricopie a mai aratat ca propunerea MEN este ca "punctul terminus pentru a introduce obligatoriu manuale digitale sa ramana 15 septembrie 2014" si ca ar trebui sa existe manuale digitale din anul scolar 2013 - 2014, chiar daca acestea vor fi gata in urmatorul an calendaristic, prin amanarea termenului de depunere a proiectelor.

"In anul scolar 2013 - 2014 sa avem primele manuale digitale, care nu vor fi obligatoriu utilizate la clasa, pe bancile copiilor, dar vor fi in circuit, vor fi in biblioteci, iar profesorii vor putea sa se acomodeze cu ele", a spus Pricopie.

Articol recomandat de sport.ro
Tragerea la sorți pentru preliminariile CM 2026, simulată! Cu cine a picat România în grupa de 5
Tragerea la sorți pentru preliminariile CM 2026, simulată! Cu cine a picat România în grupa de 5
Citește și...
Proiectul noului an scolar: cursuri din 16 septembrie, semestre egale, liber si a treia zi de Paste
Proiectul noului an scolar: cursuri din 16 septembrie, semestre egale, liber si a treia zi de Paste

Cursurile anului de invatamant 2013-2014 vor incepe in 16 septembrie si se vor incheia in 20 iunie, semestrele vor fi impartite in mod egal, iar pentru prima data elevii vor avea liber si a treia de Paste.

Primele materii care vor fi predate cu ajutorul manualelor digitale. Cum arata varianta
Primele materii care vor fi predate cu ajutorul manualelor digitale. Cum arata varianta "pdf"

Elevii de 7 ani vor fi primii care vor studia dupa carti noi. Din decembrie, in toate scolile din Romania manualele de clasa I se vor gasi atat in varianta tiparita, cat si in forma digitala.

Recomandări
România va intra deplin în Schengen. Anunțul făcut de Ursula von der Leyen | VIDEO
România va intra deplin în Schengen. Anunțul făcut de Ursula von der Leyen | VIDEO

Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a anunțat, vineri, că România și Bulgaria vor intra deplin în Schengen.

Alegeri prezidențiale 2024, programe electorale. Candidații promit „lapte și miere”, deși puterea președintelui este limitată
Alegeri prezidențiale 2024, programe electorale. Candidații promit „lapte și miere”, deși puterea președintelui este limitată

În goana după voturi, mulți dintre candidații la alegerile prezidențiale din 2024 fac promisiuni fanteziste, uitând sau ignorând faptul că atribuțiile președintelui României sunt destul de limitate pe plan intern.

LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A început votul în diaspora. Câți români au votat până acum. Harta secțiilor de votare
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A început votul în diaspora. Câți români au votat până acum. Harta secțiilor de votare

A început votul în diaspora pentru alegerile prezidențiale. Românii din străinătate au la dispoziție trei zile pentru a-și alege președintele.