Dispozitiv de salvare pentru femeile abuzate, în România. Cum funcționează
În lunile de pandemie, s-au înmulțit cazurile de violență în familie. Acasă, în izolare, este terenul perfect pentru un agresor să își terorizeze soția șicopiii, spun specialiștii.
De altfel, polițiștii au emis mai multe ordine de protecție provizorii față de aceeași perioadă a anului trecut. Pentru victime, a fost creat un dispozitiv, ascuns într-o bijuterie. Un fel de buton de panică, prin care poate fi apelat numărul de urgență 112.
Ileana a trăit de mulţi ani într-o relaţie abuzivă, în care a îndurat multe. Deşi de-o vreme nu mai locuia în aceeaşi casă cu agresorul, recent a trecut prin cel mai cumplit moment al vieţii ei, când acesta a intrat noaptea cu cuțitul pestea ea în casă.
Alegeri 2024
15:07
BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat și care a fost reacția lui
14:21
Câți bani vor câștiga membrii secțiilor de votare la alegeriile parlamentare și prezidențiale. Sumele pe care le vor încasa
12:32
Cine poate deveni președintele României. Ce prevede Constituția
11:25
Cum și unde pot vota românii la alegerile prezidențiale. Ce trebuie să ai la tine când mergi la secția de vot
Chinul multor femei este şi mai mare de când a început pandemia. Timpul mai mult petrecut acasă şi problemele financiare au dus la mai multă violenţă.
Claudia Bădică, psiholog: „Cu siguranţă, pentru agresori este un teren perfect de exercitare a controlului şi a puterii. Când vorbim despre un agresor care îşi pierde locul de muncă, cu siguranţă frustările şi nemulţumirile vor fi descărcate asupra partenerei”.
Sunt cu 10% mai multe ordine de protecţie provizorii
Doar o mică parte din evenimentele violente din familie se concretizează şi cu un ordin de protecţie. Chiar şi aşa, numărul acestor documente a crescut faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. Poliţiştii au dat pe loc în locuinţele victimelor sau ale agresorilor peste 7.100 de ordine de protecţie provizorii în primele 10 luni ale acestui an. Aproape tot atâtea, 7.000 de ordine de protecţie, au fost emise de judecători.
Dispozitiv de salvare pentru femeile abuzate
Din păcate, sunt încă multe victime care, de teamă, nu spun ce păţesc. Agresorii sunt lângă ele, cu ochii pe ele. Pentru a le ajuta, Asociaţia „Zi de bine”, împreună cu alte ONG-uri, au creat un dispozitiv de salvare. Un fel de buton de panică.
Melania Medeleanu, fondator al Asociației „Zi de bine”: „Este un dispozitiv care este mascat într-o bijuterie. La vederea agresorului, ea poate să apese pe dispozitiv, iar simpul gest va apela la 112”.
Minerva, aşa cum a fost numit dispozitivul, va ajunge iniţial la o mie de femei care au obţinut ordin de protecţie. Apoi va fi pasat de la o victimă la alta.
Pentru siguranţa victimelor, fondatorii au ales să nu dezvăluie cum arată dispozitivul şi în ce tip de bijuterie va fi ascuns. Ca să ajungă mai multe butoane de panică la femeile ameninţate cu moartea şi bătute, puteţi face o donaţie trimiţând cuvântul „SUS” la numărul 8845.