Scolile profesionale devin mai accesibile pentru tinerii fara posibilitati. Unii absolventi au salarii si de 1.000 de euro
Din toamna, scolile profesionale devin mai accesibile pentru tinerii care provin din familii sarace.
Senatul a modificat Legea Educatiei si a decis ca autoritatile locale pot acoperi costurile cu cazarea si masa pentru elevii din invatamantul profesional si tehnic.
Ramane insa ca primariile si consiliile judetene sa gaseasca banii necesari. Miza este extrem de importanta: formarea unei generatii de muncitori calificati care sa acopere nevoia de personal a firmelor.
Alegeri 2024
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
La o scoala profesionala din Galati, zeci de elevi se pregatesc sa devina electricieni. Sunt meseriasi foarte cautati, la fel ca instalatorii, mecanicii auto sau strungarii. Ca sa acopere acest gol de pe piata muncii, autoritatile au schimbat legea, iar cei care se vor inscrie la scolile tehnice si profesionale vor primi gratuit in internatele scolare masa si cazare. Costurile vor fi suportate de primarii si consilii locale.
Actul normativ vine in special in intampinarea adolescentilor de la sate. Statisticile arata ca multi dintre ei se opresc cu invatamantul la opt clase, tocmai pentru ca familiile nu isi permit sa finanteze plecarea lor la oras, pentru a invata cu adevarat o meserie.
Si acum cei mai multi elevi ai scolilor tehnice si profesionale provin din mediul rural. Si fac naveta ca sa invete o meserie.
Elev: "Nu pot sa zic ca este greu, dar, oricum, este obositor si costisitor"
Elev: "Vreo trei milioane pe luna, aproximativ. Douazeci de lei pe zi. Naveta si pachetul care mi-l cumpar eu, zi de zi."
Din cauza costurilor mari pe care le au elevii, an de an, scolile profesionale raman cu multe clase goale.
Corina Tatu, inspector scolar: "Cam 85-90% se ocupa. Celelalte procente vin exact din lipsa finantarii parintilor."
Se intampla asa in conditiile in care peste tot in tara firmele cauta sa angajeze tineri care stiu o meserie: confectioneri, lacatusi mecanic sau sudori. In plus, de oameni calificati avem nevoie cu totii de fiecare data cand avem in casa o defectiune. Firmele care au nevoie de angajati califcati sunt nevoite acum sa ii scoleasca ele.
Dorian Dumitrescu, reprezentant Combinatul Siderurgic Galati: "Pregatim peste o suta de ucenici, timp de un an si jumatate - mare parte din acestia sunt pe profil electric."
Statul sustine in acest moment firmele care incheie contracte de ucenicie si suporta 60% din asigurarile pentru somaj ale ucenicilor.
Cat priveste noile modificari aduse Legii Educatiei, mingea este acum in terenul autoritatilor locale - care trebuie sa gaseasca bani pentru cazarea si masa elevilor.
Pe piata fortei de munca din Romania sunt, potrivit Agentiei pentru Ocuparea Fortei de Munca, peste 28 de mii de posturi vacante. Se cauta, de exemplu, 700 de lacatusi mecanic si tot atatia sudori dar si 400 de dulgheri.
Multi dintre angajatii calificati de la noi au plecat sa lucreze in strainate, iar cei care au ramas si sunt cu adevarat pregatiti primesc salarii de peste o mie de euro.
Sursa: Pro TV
Etichete: cazare, elevi, senat, masa, scoli profesionale, legea educației,
Dată publicare:
09-04-2017 17:08