Concurenta mare la admiterea in scolile profesionale. La Brasov, 10 companii au infiintat scoala pentru viitorii angajati

×
Codul embed a fost copiat

Scolile profesionale incep sa-si recapete statutul. O arata concurenta la admiterea pentru specializarile care sunt cautate pe piata muncii.

Cel mai bun exemplu este Scoala Profesionala Germana din Brasov, unde toti absolventii din prima generatie au deja post.

Secretul sta in faptul ca scoala a fost infiintata chiar de companiile pentru care lucreaza elevii acum, asa ca sunt pregatiti exact in meseriile de care este nevoie.

Pare o ceremonie de final obisnuita, insa diferenta este ca o data cu diploma toti cei peste 100 de elevi au primit si un contract de munca. Ei sunt primii absolventi ai Scolii Profesionale Germane Kronstadt din Brasov si nu au prea mult timp sa se bucure de vacanta, pentru ca au si inceput serviciul.

Peste jumatate dintre ei lucreaza la o fabrica de rulmenti din Brasov. Isi cunosc deja indatoririle pentru ca tot aici au facut si practica in ultimii doi ani.

Citește și
Scoli meserii
Exemplele tinerilor care isi doresc sa fie electricieni si bucatari. Scolile de meserii, evitate de "visatorii fara carte"

Printre noii angajati se afla si Sorin. Tatal lui este foarte mandru de el mai ales ca vor lucra in aceeasi fabrica.

La Brasov este primul proiect a zece companii mari care s-au unit si au infiintat o scoala independenta care sa le pregateasca viitorii angajati.

Ramona Titeiu, directoarea Scolii Profesionale Germane Kronstadt: "Am avut si elevi cu medie de 9 din gimnaziu, am avut elevi care au avut note de 7 la evaluarea mationala si totusi vor sa aleaga scoala profesionala".

Stelian Fedorca, consilier in cadrul Ministerului Invatamantului:
"Concurenta din Brasov din acest an si nu numai aici, ci si in alte locuri din tara face ca scoala profesionala sa aiba o alta imagine".

Pe toata perioada studiilor elevii de la scolile profesioanale primesc o bursa de 200 de lei din partea statului, iar companiile partenere dubleaza aceasta suma. Elevii au masa si transportul asigurat.

Citește și...
Meseria care te duce 3 ani si 1 zi prin lume, niciodata la mai putin de 50km de casa.
Meseria care te duce 3 ani si 1 zi prin lume, niciodata la mai putin de 50km de casa. "Nu stii niciodata unde dormi seara"

Mai multe obiective turistice din Sibiu vor fi restaurate, timp de o luna, cu ajutorul unor mestesugari straini, veniti la noi din 5 tari.

Exemplele tinerilor care isi doresc sa fie electricieni si bucatari. Scolile de meserii, evitate de
Exemplele tinerilor care isi doresc sa fie electricieni si bucatari. Scolile de meserii, evitate de "visatorii fara carte"

Din dorinta de a reinvia traditia formarii meseriasilor de valoare, scolile profesionale au inceput sa-si prezinte oferta educationala. Tinerii sunt insa greu de convins. Nimeni nu vrea sa ajunga electrician, bucatar sau ospatar.

Recomandări
Încă un scandal cu fostul ministru Costel Alexe, de această dată pentru noul terminal al Aeroportului Iaşi. PSD a sesizat DNA
Încă un scandal cu fostul ministru Costel Alexe, de această dată pentru noul terminal al Aeroportului Iaşi. PSD a sesizat DNA

Liderul PSD Iaşi, senatorul Maricel Popa, a anunţat luni că sesizează DNA şi Curtea de Conturi pentru a demara cercetări la aeroportul din Iaşi.  

Zeci de muncitori români protestează de 8 zile în Croația pentru a primi salariile restante.
Zeci de muncitori români protestează de 8 zile în Croația pentru a primi salariile restante. "Dacă ne oprim, uită de noi"

Zeci de muncitori români se află într-o situație dificilă în Croația. Angajați să modernizeze rafinăria de petrol din Rijeka, aceștia nu și-au mai primit banii cuveniți în ultimele două luni.

Raport: China are 100 de ”secții de poliție” secrete în zeci de țări. România ar fi fost de acord cu ”Securitatea chineză”
Raport: China are 100 de ”secții de poliție” secrete în zeci de țări. România ar fi fost de acord cu ”Securitatea chineză”

China operează peste 100 de așa-numite secții de poliție în întreaga lume pentru a-și monitoriza, hărțui și repatria cetățenii în exil, potrivit unui raport al grupului de campanie pentru drepturile omului din Madrid, Safeguard Defenders.