Concurenta mare la admiterea in scolile profesionale. La Brasov, 10 companii au infiintat scoala pentru viitorii angajati
Scolile profesionale incep sa-si recapete statutul. O arata concurenta la admiterea pentru specializarile care sunt cautate pe piata muncii.
Cel mai bun exemplu este Scoala Profesionala Germana din Brasov, unde toti absolventii din prima generatie au deja post.
Secretul sta in faptul ca scoala a fost infiintata chiar de companiile pentru care lucreaza elevii acum, asa ca sunt pregatiti exact in meseriile de care este nevoie.
Pare o ceremonie de final obisnuita, insa diferenta este ca o data cu diploma toti cei peste 100 de elevi au primit si un contract de munca. Ei sunt primii absolventi ai Scolii Profesionale Germane Kronstadt din Brasov si nu au prea mult timp sa se bucure de vacanta, pentru ca au si inceput serviciul.
Peste jumatate dintre ei lucreaza la o fabrica de rulmenti din Brasov. Isi cunosc deja indatoririle pentru ca tot aici au facut si practica in ultimii doi ani.
Printre noii angajati se afla si Sorin. Tatal lui este foarte mandru de el mai ales ca vor lucra in aceeasi fabrica.
La Brasov este primul proiect a zece companii mari care s-au unit si au infiintat o scoala independenta care sa le pregateasca viitorii angajati.
Ramona Titeiu, directoarea Scolii Profesionale Germane Kronstadt: "Am avut si elevi cu medie de 9 din gimnaziu, am avut elevi care au avut note de 7 la evaluarea mationala si totusi vor sa aleaga scoala profesionala".
Stelian Fedorca, consilier in cadrul Ministerului Invatamantului:
"Concurenta din Brasov din acest an si nu numai aici, ci si in alte locuri din tara face ca scoala profesionala sa aiba o alta imagine".
Pe toata perioada studiilor elevii de la scolile profesioanale primesc o bursa de 200 de lei din partea statului, iar companiile partenere dubleaza aceasta suma. Elevii au masa si transportul asigurat.