Dilema românilor „prea bătrâni” să lucreze și ”prea tineri” pentru pensionare
După ce au împlinit 50 de ani, românii se gândesc intens la pensie, chiar dacă în ţară este mare nevoie de forţă de muncă, iar experienţa lor de oameni maturi ar conta mult pentru angajatori.
Şi totuşi, un raport Eurostat arată că anul trecut doar 47% dintre românii cu vârste cuprinse între 55 şi 64 de ani lucrau încă, deşi ar fi trebuit să fie activi mult mai mulţi. Situaţia ne clasează în coada Europei.
Un bărbat din Braşov are 60 de ani şi îşi omoară zilnic timpul pe o bancă, în parc. A lucrat ca fierar betonist, însă acum cinci ani a cerut pensionarea anticipată.
Mitriță Săndulache, pensionar: „Să mai înveţi la 60 de ani? Nu mai merge."
În schimb, un bărbat din Piteşti spune că ar merge cu drag la serviciu doar că nu-l mai angajează nimeni. A fost mecanic la un combinat petrochimic şi de când firma s-a închis nu a reuşit să înveţe o meserie nouă, căutată pe piaţă. Acum trăieşte din ajutorul social.
Marin Ciobotea, șomer: „Îmi spuneau că trebuie cineva mai tânăr şi au zis că nu mai stau după mine ca să mă recalifice. Am făcut, doamnă, şi cursuri, în pomicultura, în de-astea. Şi am rămas cu diploma. Ce să fac, acuma unde să mă duc ? Mă duc pe stradă, la cerşeala ?"
Potrivit datelor Eurostat, în situaţia lor sunt mai bine de jumătate dintre romanii trecuţi de a doua tinereţe. Doar 47% dintre românii cu vârste cuprinse între 55 şi 64 de ani au un loc de muncă. Restul sunt şomeri sau cer pensionarea anticipată.
Delia Târcolea, purtătorul de cuvânt al Casei de Pensii Braşov: „Au realizat stagiul complet de cotizare, deci au vechimea necesară prevăzută de lege şi doresc să se pensioneze cu cinci ani mai repede."
Pensia, în cazul lor, este mult mai mică, însă preferă să trăiască modest.
România se afla abia pe locul 25 în Uniunea Europeană în funcție de rată de angajare a persoanelor cu vârste cuprinse între 55 şi 64 de ani, adică foarte aproape de coada clasamentului, alături de Grecia şi Croaţia.
Pe primele trei locuri la nivel european se află Suedia, Germania și Danemarca, cu o rată de angajare de peste 70%.
Potrivit unui raport realizat de o companie de consultanţă în afaceri, lipsa forţei de muncă a generat în 2018 şi 2019 pierderi de peste 23 de miliarde de euro companiilor din România.
Angajatorii au nevoie de oameni, însă cei aflaţi în prag de pensionare nu par a fi o soluţie.
Cristian Dumitrescu, consilier AJOFM Argeş: „Vor persoane mai tinere, mai mobile pe piaţă, cu program de lucru flexibil. Sunt de asemenea cauze legate de anumite meserii care s-au pierdut pe parcursul anilor, meserii vechi, care nu se mai găsesc în acest moment pe piaţa muncii."
Există însă şi reversul medialiei: datele europene arată că 15% dintre cei de peste 63 de ani lucrează încă, deşi s-ar putea bucura de pensie.