Dezlegare la peste, dupa gust si buget. Cat trebuie sa scoateti din buzunar pentru un kg de ton
Cei care tin postul Craciunului au avut sambata acces liber la plachie, bors pescaresc, fructe de mare, dar si mezeluri selecte, de somon si pastrav. Fiecare s-a orientat dupa gust si buget.
Si daca tot a fost prima dezlegare la peste, cumparatorii si-au desfacut in egala masura si baierele pungii la festivalurile cu mancare gatita. Gazdele i-au scutit de ore lungi munca si le-au oferit totul gata facut.
Cu o luna inainte de Nasterea Domnului suntem deja dornici de rasfat culinar. Mii de bucuresteni au venit, ai zice dupa miros, in jurul cazanelor uriase cu bors din piata Pipera.
S-a gatit de dimineata, dar pe masura ce coada sporea si nivelul ciorbei scadea, au aparut si discutiile.
Ca sa-i impace pe toti, bucatarul pregatea deja materia prima pentru urmatorul ceaun.
Dupa entuziasmul cu care s-au prezentat la Festivalul Pestelui, ai zice ca bucurestenii au tinut pana acum postul pana la ultimul credincios. Insa privind mai atent, la casoletele in care borsul n-a stat decat cateva minute si la finetea cu care mesenii aleg oasele pastravului la gratar... e clar ca e vorba si de placerea gustului.
Tonul alb, perpelit la jar, a fost 80 de lei kilogramul. Pastravul fript, 60. Cine n-a primit nici macar azi acces la plachie s-a scurs, de-a dreptul, de pofta.
Pentru multi, masa in aer liber a fost un fel de antreu. Au luat pentru acasa si peste proaspat.
Mana cereasca a fost, pentru doamne, sa poata lasa munca de jos in seama vanzatorului.
Daca vreti sa lasati savoarea, dar si fumul pestelui la gratar puteti da dezlegarii un plus de rafinament. In magazinele de delicatese sunt pateuri si carnati de peste care costa intre 60 si 100 de lei kilogramul.
Pana la sfarsitul postului, calendarul ortodox da liber la peste in fiecare weekend. In schimb, duminica viitoare incepe postul catolic.
Sursa: Pro TV
Etichete: sarbatori, postul craciunului, dezlegare la pește,
Dată publicare:
24-11-2012 18:20