CAMERA ASCUNSA. Surprizele angajatorilor pentru cei care isi "umfla" CV-urile cu titluri nemeritate
Minciuna are picioare scurte, iar cei care isi umfla CV-ul cu titluri nemeritate au toate sansele sa fie prinsi. Pentru prima data in Romania, companiile care fac angajari pot apela la "detectivii profesionali".
Le dau cateva sute de euro si afla totul despre un potential angajat: studiile, activitatea profesionala si profilul social de pe internet.
Peste 80% dintre CV-urile depuse pentru angajare in Romania contin informatii eronate sau mincinoase, potrivit specialistilor in recrutare. De ce? Pentru ca in zilele noastre oricine isi poate fabrica un titlu universitar.
Negociere filmata cu o camera ascunsa:
- Imi trebuie si mie o diploma pe care sa scrie ca am absolvit o facultate.
- Da, se rezolva, trimite-mi pe e-mail totul ce vrei sa scrie pe ea... Dar la ce-ti trebuie?
- Lucrez la o agentie imobiliara si vreau sa-mi dea si mie salariu mai mare.
Asadar, absolvim "Automatica" pentru numai 400 de lei, de pe o zi pe alta, cu promisiunea ca diploma falsa va fi atat de bine facuta, incat directorul firmei pentru care lucram nu o sa-si dea seama. Asta daca nu cumva intra pe mana celor care sunt platiti sa verifice trecutul angajatilor.
Irina Arsene, CEO companie: "Sunam la universitatile din CV ca sa vedem daca persoana respectiva chiar are acele studii, verificam daca perioadele in care se spune ca ar fi lucrat la anumite companii corespund sau nu cu realitatea, iar la cererea angajatorului si cu acordul angajatului ne uitam la comportamentul de pe site-urile de socializare".
Madalina Uceanu, head hunter: "Este foarte util un astfel de serviciu pentru firmele care nu au un departament de HR mare sau care vor sa angajeze mai multe persoane".
Surprinzator este faptul ca cei care vizeaza posturi de management au tendinta sa minta mai mult in CV-uri decat angajatii necalificati.
Bogdan Vasile, CEO companie: "La noi e foarte greu sa gasesti un angajat pe care sa te bazezi, mai ales daca nu-l cunosti deloc".
Verificarea CV-ului e importata din Vest. Procedeul se numeste background screening si ajuta firmele sa angajeze oameni valorosi, nu impostori.