Libertate, venim! 4 lei naturalizati in Romania iau drumul savanei africane
Doi dintre ei au crescut pe proprietati particulare, insa pentru ca nu mai au dimensiunile unor pisici puteau deveni oricand periculosi, chiar si pentru stapanii lor. Astfel, asociatiile de protectie a animalelor au hotarat sa ii duca in Africa de Sud.
Pentru ca are deja un an si opt luni, voluntarii nu s-au apropiat de leul Paco, din cartierul bucurestean Salajan. L-au tranchilizat de la distanta si au asteptat sa adoarma bustean.
Dupa Paco a urmat Richee, zis si Richard Inima de Leu, din Urziceni. El a plans cel mai tare, pentru ca era extrem de atasat de ingrijitorii sai. Mai mic si cu un comportament de pisica, Richee nu parea sa inteleaga ce il astepata. S-a ascuns o vreme intr-o firida, dupa care s-a plimbat la pas cu stapanul sau, Lucian.
Richee a trait un an printre ciulinii Baraganului. Clima noastra i-a priit, iar cei care l-au ingrijit l-au iubit sincer. Asa se face ca in clipa in care a fost ferecat in cusca si urcat in camion a protestat zgomotos. Chiar daca va ajunge in Africa, specialistii spun ca Richee nu va deveni niciodata leul fioros, de groaza caruia va tremura toata savana. A fost domesticit, iar intoarcerea lui in mediul natural este imposibila.
Ceilalti doi lei preluati de la Gradinile Zoologice din Ploiesti si Piatra Neamt nu au fost la fel de cuminti: s-au zbatut mult.
Felinele au plecat mai intai spre Frankfurt, iar de acolo cu avionul spre Johannesburg, Africa de Sud. Transportul lor a costat aproape 60.000 de euro, insa fara indoiala libertatea nu are niciun pret.