Dependența de internet, o problemă reală. Tânără: ”Nu am mai avut timp să învăț”
"Lăsați telefoanele deoparte și petreceţi mai mult timp cu cei apropiați", ne sfătuiesc psihologii, care spun că dependența de internet este o problemă reală.
Un studiu recent arată că mai mult de jumătate dintre tinerii de la oraș se trezesc practic cu ochii în ecran, unde își verifică de zor conturile de socializare. Efectele pot fi grave: de la rezultate slabe la școală său serviciu până la comportament antisocial.
O tânără care îşi petrecea 9 ore pe zi în mediul online a cerut ajutorul unui psiholog pentru a-şi depăşi dependența.
”Când mă trezeam, primul lucru era să îmi verific notificările, like-urile, comentariile. Am observat că cea mai mare activitate e după 12 noaptea. Nu am mai avut timp să îmi fac temele, să învăţ suficient. Ieşirile constau în story-uri şi snap-uri.”
Potrivit unui studiu realizat pe 1.000 de utilizatori de o firmă românească de cercetare, 53% dintre tinerii din mediul urban îşi verifică telefonul imediat ce se trezesc. Majoritatea celor care au între 18 şi 25 de ani preferă aplicaţia Instagram, în timp ce 84% dintre cei trecuţi 45 de ani au optat pentru Facebook.
Psihologii atrag însă atenţia că dependența de reţelele sociale ne afectează viaţa socială reală, în fiecare zi.
Bianca Lidia Brîndușa, psiholog: ”Dependenţa de ecran e acea nevoie imperioasă, urgentă de a atinge ecranul, de a fi în permanent contact cu telefonul. Vorbim de comportamente antisociale, de o întârziere a limbajului la copiii foarte mici, vorbim de o retragere în lumea interioară şi deloc înspre cei din jur.”
Sociologii predau chiar un curs la Universitatea de Vest Timişoara care se numeşte "Homo Interneticus" şi analizează plusurile şi minusurile utilizării îndelungate a internetului.
Conf. univ. dr. Bogdan Nadolu, sociolog: ”O lume hiperdigitalizată, hiperconectată şi o lume care gradual face pasul spre online. Te simţi foarte bine să ai câteva sute sau câteva mii prieteni virtuali şi să produci cu fiecare postare o reacţie."
Însă aceste reacţii nu le vom întâlni neapărat în viaţa reală - atrag atenţia sociologii.
Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon!
Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!
CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!