Englezii vin sa transforme Delta Vacaresti intr-o atractie ca-n Londra. Braconierii, printre pericolele ce ameninta zona
Bucurestiul va avea un parc natural spectaculos, la 5 kilometri distanta de Casa Poporului. Guvernul a avizat proiectul Ministerului Mediului pentru transformarea Deltei Vacaresti in arie protejata.
Autoritatile romane vor lucra si cu experti britanici pentru amenajarea zonei care va putea fi vizitata de turisti.
Va dura insa aproape 3 ani pana cand Delta Vacaresti va arata ca Wetland Centre, un parc celebru din Londra, sursa de inspiratie pentru noi.
In mijlocul betoanelor gri din cartierul Vitan, Delta Vacaresti este un adevarat paradis verde. Oricine poate admira aici lisite cu pui, chirighite sau pasari colorate numite cufundac. Cei norocosi pot zari chiar si vidre.
Din pacate, aceasta minune era in pericol sa devina o groapa de gunoi ori sa fie distrusa de incendii. Tot aici au ajuns si braconierii care prind pasarile rare.
Locul este plin de capcane pentru pasari. Atrase de boabe, acestea vin, se prind in laturi si nu mai au cum sa scape. De altfel, in zona sunt foarte multe pene, semn ca braconierii au avut de curand o captura foarte buna.
Ca sa opreasca distrugerea, autoritatile si organizatiile nonguvernamentale vor sa foloseasca experienta londonezilor care au amenajat celebrul parc din capitala britanica: Wetland Centre, vizitat anual de 2 milioane de turisti.
"Vor veni aici si ne vor arata cum au lucrat ei, ce ar trebui sa faca. Dezvoltam un model care sa porneasca de la Wetland Centre", sustine Dan Barbulescu, de la grupul Salvati Delta.
Pentru inceput, trebuie protejat nucleul Deltei Vacaresti.
Parcul natural urmeaza sa fie impartit in sectoare. Cel mai important va aparea in inima rezervatiei, acolo unde va fi creata o zona speciala de protectie unde turistii nu vor avea acces.
Cei care se vor ocupa de amenajare spun ca in zona intermediara turistii vor ajunge pe alei si poduri. Tot aici vor avea observatoare cu lunete, pentru a putea admira speciile rare de pasari. In zona de dezvoltare va aparea un gard, iar vizitatorii, cel mai probabil, vor plati la intrare pana la 10 lei.
"Sper ca pana cand copiii intra in vacanta sa aiba o rezervatie naturala conform legii", a declarat Attila Korodi, ministrul Mediului.
Turistii trebuie sa stie ca nu vor avea voie sa hraneasca animalele si pasarile, nu pot intra in zona cu ATV-ul si nici nu vor putea face gratare.
Zona de aproape 200 de hectare este o adevarata delta intre blocuri. A obtinut pana acum avizul Primariei Capitalei, al Academiei Romane, iar marti a fost adoptata o nota de guvern prin care se incep procedurile legale de declarare a perimetrului parc natural protejat.
Procedurile se vor termina cand va fi emisa o Hotarare de Guvern - aceasta va fi adoptata in luna iunie, promit autoritatile. Dupa aceasta data, accesul turistilor va fi restrictionat in anumite zone extrem de importante pentru animale si pasari. Pescuitul si hranitul animalelor vor fi interzise.
Parcul Natural Lacul Vacaresti este singurul parc de acest tip din Romania. In Europa, insa, de regula in centrele oraselor exista asemenea oaze de verdeata.