Deși ar putea salva viața unor oameni, defibrilatoarele din marile orașe stau de 6 ani nefolosite
Deși bolile cardio-vasculare provoacă de 3 ori mai multe decese decât cele oncologice, potrivit unui raport european autoritățile par să ignore acest fenomen îngrijorător.
La Iași defibrilatoarele montate pe străzi, care ar putea salva viața unei persoane în stop cardio-respirator, au bateriile expirate și sunt amplasate la 2 metri înălțime.
Pe străzile din Iaşi au fost montate acum 6 ani cinci defibrilatoare. Pentru că sunt amplasate la peste doi metri înălţime şi au instrucţiuni doar în engleză, oamenii nu le-au folosit. În timp, s-au deteriorat şi le-au expirat bateriile, iar acum sunt inutile.
Alegeri 2024
18:37
Presa externă: „Lovitură de teatru în România”. „Adept al teoriilor conspiraţioniste, Georgescu a încălcat legislația”
18:28
BEC a făcut anunțul oficial: Încetează de îndată operaţiunile de votare şi cele de pregătire a votării în străinătate
18:25
Ludovic Orban, reacție după anularea alegerilor: „CCR a distrus democraţia din România”
18:19
CNA: După ce Guvernul va stabili data alegerilor, va fi emisă o nouă decizie privind regulile de desfăşurare a campaniei
”E prea sus”, spun localnicii.
Deşi proiectul nu a funcţionat până acum, autorităţile se încăpăţânează să îl continuie şi au cumpărat, anul trecut, cu peste 40 de mii de lei încă 5 defibrilatoare. Dispozitivele stau deocamdată nefolosite în sediul asociație non-guvernamentale care s-a oferit să le monteze.
"Am început demersuri pentru identificarea unor amplasamente noi. Ține şi de birocraţie, birocraţie care poate este imputabilă şi nouă şi partenerilor noştri, au mai fost nişte proceduri juridice de finalizat", a preciat Dan Postolea, purtător de cuvânt primăria Iași.
Astfel de aparate au fost montate şi în Galaţi: în piaţa centrală, la sediul Consiliului Judeţean şi în gară. Dispozitivele sunt în grija asociaţiei SMURD, iar oamenii au fost instruiţi cum să le folosească.
"Se dezveleşte toracele celui accidentat şi are o voce care ne ghidează. Se pun electrozii pe pieptul celui cu probleme şi are un buton care trebuie apăsat. De când sunt eu aici, n-a fost folosit niciodată", explică un agent de pază al consiliului județean.
"Trebuie să avem în magazinele mari, în mall-uri, în teatre. Să fie măcar un defibrilator care putem să îl găsim dacă cineva a făcut stop cardiac", a precizat Raed Arafat, șef DSU.
Conformt statisticilor, în fiecare an, în România, sunt înregistrate peste 50 de mii de decese declanşate de stopul cardio-respirator. Unii specialişti susţin că aproape jumătate dintre victime ar putea fi salvate dacă s-ar folosi un defibrilator.
CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicatia Stirile ProTV pentru telefoane Android si iPhone!