Declarații controversate ale lui Ştefan Popa Popa’s: "Au venit toate ciurucurile din Oltenia"

23-07-2019 15:05


Ştefan Popa Popa’s

Caricaturistul Ştefan Popa Popa’s, ambasador cultural al Timişoarei, a fost reclamat la CNCD, după declarații controversate legate de locuitorii orașului.

Caricaturistul a declarat, la un post de televiziune, că în Timișoara "60 la sută din locuitori sunt olteni" și că "au venit toate ciurucurile din Oltenia".

"Publicul din Timişoara s-a schimbat, avem peste 60% olteni în loc de timişoreni. Atunci, îmi pun şi eu întrebarea: unde sunt valorile Timişoarei? Trebuie să atacăm pentru că nu au venit cei mai ca lumea. Au venit ciurucurile din Oltenia. Aşa, mai avem olteni foarte valoroşi care au venit în Timişoara şi au făcut lucruri ca lumea”, a spus Popa la un post local.

Sesizare la CNCD

 

 

Preşedintele Comisiei pentru cultură din Camera Deputaţilor, liberalul Gigel Ştirbu, solicită Consiliului Naţional pentru Combaterea Discriminării (CNCD) sancţionarea caricaturistului Ştefan Popa Popa's.

 

Gigel Ştirbu susţine, într-o adresă către CNCD, că Ştefan Popa Popa's, ambasador cultural al Timişoarei, ar trebui să fie responsabil pentru declaraţiile făcute în spaţiul public şi să nu defăimeze cetăţeni după apartenenţa lor locală.

"Prin prezenta adresă, vă solicit să sancţionaţi conform prevederilor legale în vigoare afirmaţiile discriminatorii făcute de domnul Ştefan Popa Popa's referitoare la faptul că 'oltenii veniţi în Timişoara au stricat oraşul'. Domnul Stefan Popa Popa's este Ambasadorul Cultural al Timişoarei şi această funcţie ar trebui să-l facă responsabil pentru declaraţiile făcute în spaţiul public. Domnul Popa ar trebui să lupte pentru prevenirea şi combaterea discriminării la nivelul intregii ţări şi nu să defăimeze cetăţeni după apartenenţa lor locală. Faptul că Ştefan Popa Popa's este o persoană publică, afirmaţiile făcute la un post de televiziune au şi mai mare putere discriminatorie şi din aceste motive vă solicit sancţionarea lui în conformitate cu legislaţia în vigoare. (...) Având în vedere că CNCD este forul decizional în constatarea existenţei faptelor de discriminare şi de sancţionarea acestora şi că atribuţiile principale ale Colegiului Director constau în soluţionarea cazurilor de discriminare primite de CNCD, vă solicit aplicarea sancţiunilor care se impun domnului Ştefan Popa Popa's, conform prevederilor OG nr 2/2000", se arată în sesizarea lui Gigel Ştirbu.

Ştirbu solicită şi Asociaţiei Capitala Culturală Europeană Timişoara să retragă titlul de ambasador cultural lui Ştefan Popa Popa's, din cauza aceloraşi afirmaţii la adresa oltenilor, considerate defăimătoare.

Luni, consilierii locali PSD de la Craiova au propus pentru şedinţa ordinară de joi a Consiliului Local al Municipiului retragerea titlului de cetăţean de onoare al Craiovei caricaturistului Ştefan Popa Popa's, ca urmare a afirmaţiilor făcute recent în mass-media la adresa oltenilor, pe motiv că acestea "au adus atingere imaginii oraşului şi cetăţenilor săi".

Primarul Craiovei, Mihail Genoiu a spus că va susţine iniţiativa consilierilor PSD şi "a craiovenilor care au dezavuat gestul lui dezonorant în mediul online şi au cerut insistent retragerea titlului".

Şi primarul municipiului Slatina, Emil Moţ, a anunţat luni că le va solicita consilierilor locali să-i retragă titlul de cetăţean de onoare al oraşului caricaturistului Ştefan Popa Popa's, "pentru lucrurile grave pe care le-a spus la adresa oltenilor".

Caricaturistul Ştefan Popa Popa's, invitat recent într-o emisiune de televiziune la Timişoara, a făcut mai multe afirmaţii considerate jignitoare la adresa oltenilor.

 

 

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon! 

Sursa: News.ro

VIDEO PROTVPLUS.RO