Decizie UE: timpul pierdut in drum spre serviciu e considerat timp lucrat. Milioane de salariati sunt afectati
Curtea de Justitie a Uniunii Europene a dat, pe 10 septembrie, o decizie importanta si pentru angajatii din Romania.
Curtea Europeana de Justitie a decis, in urma unei actiuni intentata de sindicatele spaniole companiei Tyco, specilizata in sisteme anti-furt, ca, in cazul „in care lucratorii nu au un loc de munca fix sau obisnuit, timpul de deplasare a acestor lucratori de la domiciliu la clienti constituie „timp de lucru””. Decizia este importanta si pentru angajatii din tara noastra care se afla in aceasta situatie, de pilda, instalatori, electricieni, agenti de vanzari sau, ca in cazul Tyco, tehnicieni care instaleaza sisteme de securitate si care nu au nevoie sa treaca pe la „birou”, ci pot merge direct de acasa la client.
In decizie se arata ca responsabilitatea de a controla ce fac angajatii in perioada pe care ei o declarta timp de deplasare revine companiei,. De asemenea, „daca un lucrator care nu mai are un loc de munca fix isi exercita functiile in cursul deplasarii pe care o efectueaza la sau de la un client, acest lucrator trebuie de asemenea sa fie considerat ca aflandu se la locul de munca pe durata acestui traseu. Aceasta constatare nu este de natura sa fie afectata de imprejurarea ca unii lucratori, intr o situatie precum cea in discutie in litigiul principal, incep si termina astfel de trasee la domiciliu, intrucat aceasta imprejurare decurge in mod direct din decizia angajatorului de a desfiinta sediile regionale, iar nu din vointa acestor lucratori. Acestia, intrucat au pierdut posibilitatea de a determina in mod liber distanta care separa domiciliul lor de locul obisnuit in care incepe si unde se termina ziua lor de lucru, nu pot fi obligati sa isi asume alegerea angajatorului lor de a desfiinta aceste sedii.”
Pe de alta parte, decizia precizeaza ca modul in care sunt platiti angajatii pentru minutele sau orele petrecute pe drum nu poate fi stabilit de Curte. El va fi stabilit de firma, respectand legislatia muncii din ziua respectiva.
Hotararea Curtii Europene ar putea afecta milioane de angajati din statele membre UE care lucreaza la firme fara sedii fixe. Potrivit BBC, numai in Marea Britanie mii de angajatori ar putea fi gasiti vinovati de incalcarea directivelor Uniunii Europene. Iar in Franta, scrie Le Figaro, decizia Curtii Europene este in opozitie cu dreptul national, astfel ca implementarea sa ar putea dura ani buni.
Sursa: Pro TV
Etichete: ue, angajati, salariati, lucru, timp, directiva,
Dată publicare:
11-09-2015 15:49