Natalitatea scazuta si lipsa locurilor de munca anunta colapsul asigurarilor sociale. Cat va fi pensia peste 25 de ani

Ultimul update: Joi 22 Ianuarie 2015 06:46
Data publicarii: Luni 19 Ianuarie 2015 19:04
Categorie: Financiar

Peste 25 de ani pensia va fi doar un sfert din salariul mediu pe economie, adica la jumatate fata de cat este acum. Semnalul de alarma vine de la specialistii Academiei Romane, care prezinta o prognoza sumbra.

Sistemul public ar putea intra in colaps din 2040, cand populatia in varsta va fi dubla fata de cea care lucreaza. Asta daca autoritatile nu vor lua masuri de incurajare a natalitatii, nu vor crea minimum 650.000 de noi locuri de munca si nu vor asigura o educatie mai buna copiilor.

Intr-o piramida a populatiei se vede cum numarul pensionarilor, dar si speranta lor de viata, vor creste. In urmatorii 20-25 de ani, fiecare angajat va trebui sa intretina cate 2 pensionari.

Vasile Ghetau, Centrul de Cercetari Demografice al Academiei Romane: "Este o inversare formidabila, fantastica, cu implicatii teribile."

Romania a pierdut in ultimii 25 de ani 3,2 milioane de locuitori, iar daca politicile demografice nu se schimba, va mai pierde inca pe atatia in urmatorii 25 de ani. Nenorocirea e ca tot pana atunci pensia medie va scadea si ea la jumatate.

Ce pot face viitorii pensionari? "Solutia la care ma gandesc eu e economia: sa caut sa am o casuta cat mai mica, cu consumuri cat mai mici", spune un barbat.

Chiar daca platim din salariu cele mai mari contributii la somaj si pensii din Europa, Romania nu este in stare sa colecteze decat putin peste jumatate din acesti bani. Sistemul de pensii de la noi are deja un deficit enorm in fiecare an, adica autoritatile imprumuta de la Investitii, Educatie si alte domenii peste 11 miliarde de lei ca sa poata plati pensiile. Diferenta s-a marit de peste 10 ori din 2008 pana astazi, mai ales in anii in care am avut alegeri, reclama specialistii.

Suzana Dobre, specialist in pensii Expert Forum: "Sa se imbunatateasca colectarea si recuperarea arieratelor si sa se incerce evitarea unor schimbari pripite, populiste ale legislatiei actuale."

Sefa casei de pensii a anuntat chiar o reducere a contributiilor de asigurari sociale pentru angajati, dupa ce anul trecut a fost redusa cu 5% contributia pentru angajatori.

Ileana Ciutan, presedinte Casa Nationala de Pensii: "Pe un fond de crestere economica vom avea posibilitatea ca prin reducerea cotei de contributii la asigurari sociale sa reducem deficitul si sa asiguram bineinteles sustenabilitatea sistemului."

Scenariile academice arata ca populatia va disparea cu o viteza de 130.000 de persoane pe an in 2040, fata de 66.000 in prezent.

Accizele care ar fi trebuit sa scada ne vor bantui si in 2015. Ce aduce nou Bugetul in materie de salarii, pensii si taxe
Accizele care ar fi trebuit sa scada ne vor bantui si in 2015. Ce aduce nou Bugetul in materie de salarii, pensii si taxe
VIDEO PROTVPLUS.RO
Proteste Paris - Getty
“Vestele galbene” îngenunchează Franța. Lovitura primită de a doua economie a zonei euro
O noua amenințare pentru moneda unică. Ce spune omul care a salvat euro în timpul crizei
Mii de români au aflat de la ANAF că au fost înșelați. "Nu e semnătura mea"
Sindicatele din sănătate ameninţă cu greva generală în cazul îngheţării salariilor
Țara UE care a primit 1 mil. de imigranți și a angajat jumătate mai recrutează străini
BNR lansează o monedă pentru aniversarea a 100 de ani de la naşterea lui Radu Beligan
Fast-food
Al doilea cel mai mare lanț de fast-food din lume își anunță revenirea în România
Armata care tensionează Balcanii, la 20 de ani de la cele mai sângeroase războaie din Europa
Câştigă 22,5 milioane de dolari pe an din modul în care arată
Linia de demarcație dintre genuri, din ce în ce mai fină. Decizia H&M în privința hainelor
BCE oprește tiparnița de bani la finele acestei luni. Ce se întâmplă cu euro
Avem o dezvoltare digitală record, dar statul are planuri doar privind stâlpii